Беванда: Декларација механизам за борбу за хрватску равноправност

Срна
Беванда: Декларација механизам за борбу за хрватску равноправност

Сарајево - Министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда изјавио је да је Декларација Хрватског народног сабора /ХНС/ цјеловит механизам којим ће Хрвати у будућности настојати да се изборе за равноправност.

“Декларација доноси јасне смјернице у овој борби и свако треба да је прочита и анализира”, рекао је Беванда и додао да негативна реакција неких медија на Декларацију и Сабор ХНС-а на којем је она донесена потврђује да су Хрвати направили праву ствар.

Истичући да је тешко схватљива ова, као и хистерија која је услиједила након што су хрватски представници присуствовали обиљежавању Дана Републике Српске, он је оцијенио да се она не може обуздати јер је организована с циљем прогона Хрвата с ових простора.

“Постоје људи који не могу или неће да схвате и неће допустити Храватима, конститутивном народу да бира своје представнике, да буде равноправан свој на свом. У Уставу пише да су Хрвати равноправан и конститутиван народ, значи у основном документу државе, а неки то не желе да схвате”, изјавио је Беванда за загребачки “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Он је поручио да Хрвати у БиХ нису никаква мањина и да су у позадини свих вијести чији је циљ њихова дестабилизација и прогон, центри који оркестрирано управљају одређеним медијима.

“Немојмо сада очекивати да ће се преко ноћи нешто промијенити, да ће стати увреде према нама, лажи и дезинформације. Али, ми морамо радити свој посао. Нико нам неће помоћи осим нас самих”, закључио је Беванда.

Хрватски народни сабор усвојио је у суботу, 26. јануара, Декларацију којом се траже измјене Устава и Изборног закона БиХ, те оцјењује да је тренутно уставно, институционално и политичко стање у потпуности неприхватљиво за Хрвате у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана