Бертон позвао све у БиХ да се уздрже од запаљиве реторике

Срна
Бертон позвао све у БиХ да се уздрже од запаљиве реторике

Сарајево - Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон позвао је све грађане у земљи и иностранству, а нарочито политичке и страначке лидере, медије, званичнике локалних власти, вјерске лидере и активисте у локалним заједницама да поштују данашњу пресуду Радовану Караџићу и да се уздрже од запаљиве реторике која води ка подјелама.

Бертон сматра да пресуда Караџићу представља, како каже, још један кључни корак ка привођењу правди лица која су најодговорнија за "геноцид и друге најтеже ратне злочине почињене у БиХ".

"Утврђивање одговорности за почињене злочине, чак и оволико година након рата од кључне је важности за изградњу трајног мира у БиХ, поштивање владавине права и јачање међународне судске праксе", мишљења је Бертон.

Он је нагласио да, упоредо са напорима Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ), правосудне институције у БиХ континуирано раде на остварењу тих циљева, те да су до данас пред домаћим судовима процесуиране стотине починилаца ратних злочина, саопштено је из ОЕБС-а.

Он је додао да је тим институцијама потребна подршка како би наставиле да раде на предметима ратних злочина на независан и непристрасан начин, ослобођене од политичких напада или покушаја вршења непримјереног утицаја, те да Мисија ОЕБС-а у БиХ наставља да пружа подршку правосуђу БиХ у напорима да доведе пред лице правде оне који су одговорни за најтеже међународне злочине.

Према његовом мишљењу, само заједничким улагањем свих у процес помирења може се постићи стабилност и безбједност у БиХ.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана