Beogradu za dva sata palo više kiše nego za mjesec dana

Glas Srpske
Beogradu za dva sata palo više kiše nego za mjesec dana

Beograd - Pojedini dijelovi grada Beograda i dalje su pod vodom nakon oluje i obilnih padavina, tramvaji ne idu na Novi Beograd, a najvećih problema bilo je u opštini Palilula, na lijevoj obali Dunava, u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež.

Tamo su na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, aktiviran je i tim za ispumpavanje vode sa pumpama velikog kapaciteta, prenijeli su beogradski mediji. Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić je, nakon sastanka predstavnika gradskih službi i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ u Skupštini grada, rekao da će zvog plavljenja 20 vrtića Sekretarijat za dječju zaštitu rasporediti djecu u druga obdaništa dok se objekti ne saniraju.

Prema njegovim riječima, više od 6.000 domaćinstava, mahom na Zemunu i Novom Beogradu, trenutno nema struju i radi se na otklanjanju kvarova.

“Najugroženija je leva obala Dunava, gde je palo oko 100 litara kiše za 45 minuta, što je količina koja padne za jedan mesec na teritoriji Beograda”, naveo je Vesić.

Vesić je rekao da područje poplavljene lijeve obale Dunava u opštini Palilula ima dovoljno pumpi za ispumpavanje vode, ali da je problem što sve one ne mogu da rade istovremeno jer voda nema gdje da oteče dok je zemlja ne upije.

“Padavine koje su nas zadesile danas su druge velike padavine u roku od tri dana. U Zemunu je palo oko 50 litara, na Bežaniji oko 60 litara, na Makišu oko 40 litara kiše”, naveo je Vesići dodao da ne postoji kanalizacija koja može da primi tolike količine vode.

On je dodao da u dijelovima Beograda gdje postoji kanalizacija, voda polako otiče, ali je najveći problem lijeva obala Dunava, gdje kanalizacije nema.

“Problem je što tamo ima dosta septičkih jama, tako da pretpostavljam da se dosta tih jama izlilo, sa čim ćemo morati da se bavimo narednih dana. Imamo dovoljno mehanizacije i dovoljno pumpi za celu levu obalu Dunava”, istakao je Vesić.

Auto-put je juče na jedan čas bio blokiran zbog ogromne količine vode, gradske ulice u pojedinim trenucima izgledale su kao rijeke.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije u Beogradu intervenisali 37 puta, a iz poplavljenih objekata spaseno je 12 osoba.

Od sinoć je pod vodom okretnica tramvaja u bloku 45, a umjesto tramvaja na linijama sedam, devet, 11L i 12L putnike prevoze autobusi sa oznakom sedam A.

Ekipe Gradskog saobraćajnog preduzeća su na terenu i trude se da izvuku pet tramvaja iz potpoljene okretnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana