Beograd: Otkriven spomenik majoru Milanu Tepiću

Glas Srpske
Beograd: Otkriven spomenik majoru Milanu Tepiću

Beograd - U beogradskom naselju Dedinje danas je otkriven spomenik majoru Milanu Tepiću koji je herojski poginuo braneći vojno skladište JNA u Bjelovaru 1991. godine.

Spomenik je otkriven povodom obilježavanja 26 godina od Tepićeve smrti.


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević poručio je da su herojsko djelo i svjesno podnesena žrtva odredili sudbinu majora Milana Tepića, ali u sudbinu mnogih drugih.

"Žalimo jer je Srbija izgubila hrabrog i časnog oficira, uzornog i poštenog građanina i odvažnog vojnika. Njegovo delo veće je od svih nas i nema načina da to bilo ko od nas premeri. Nemerljivo je", rekao je Đorđević, prenose beogradski mediji.

On je podsjetio da je major Tepić, žrtvujući sebe, spriječio smrt nedužnih civila u Bjelovaru.

"Takvi heroji ne rađaju se svakog dana. Heroji poput Tepića odredili su karakter i sudbinu cijelog naroda", naglasio je Đorđević i dodao da danas otkriveni spomenik ne ukazuje čast samo majoru Tepiću i njegovoj porodici, već i cijelom srpskom narodu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je nakon ceremonije otkrivanja spomenika da je odnos prema Tepiću "odnos našeg samopoštovanja".

"Odnos prema heroju Milanu Tepiću je nešto što smo propuštali svih ovih decenija, nismo imali hrabrosti i dostojanstva da se ovom čoveku odužimo na ovaj način. Danas smo to učinili", naveo Vulin.

Milan Tepić rođen je u mjestu Komlenac kod Kozarske Dubice 1951. godine, a poginuo je 29. septembra 1991. u Bedeniku kod Nove Rače dignuvši u vazduh vojno skladište i sebe da bi spriječio neprijatelja da dođe do oružja.

Major Tepić je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovan "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru" i proglašen narodnim herojem Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana