Београд: Откривен споменик мајору Милану Тепићу

Глас Српске
Београд: Откривен споменик мајору Милану Тепићу

Београд - У београдском насељу Дедиње данас је откривен споменик мајору Милану Тепићу који је херојски погинуо бранећи војно складиште ЈНА у Бјеловару 1991. године.

Споменик је откривен поводом обиљежавања 26 година од Тепићеве смрти.


Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић поручио је да су херојско дјело и свјесно поднесена жртва одредили судбину мајора Милана Тепића, али у судбину многих других.

"Жалимо јер је Србија изгубила храброг и часног официра, узорног и поштеног грађанина и одважног војника. Његово дело веће је од свих нас и нема начина да то било ко од нас премери. Немерљиво је", рекао је Ђорђевић, преносе београдски медији.

Он је подсјетио да је мајор Тепић, жртвујући себе, спријечио смрт недужних цивила у Бјеловару.

"Такви хероји не рађају се сваког дана. Хероји попут Тепића одредили су карактер и судбину цијелог народа", нагласио је Ђорђевић и додао да данас откривени споменик не указује част само мајору Тепићу и његовој породици, већ и цијелом српском народу.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је након церемоније откривања споменика да је однос према Тепићу "однос нашег самопоштовања".

"Однос према хероју Милану Тепићу је нешто што смо пропуштали свих ових деценија, нисмо имали храбрости и достојанства да се овом човеку одужимо на овај начин. Данас смо то учинили", навео Вулин.

Милан Тепић рођен је у мјесту Комленац код Козарске Дубице 1951. године, а погинуо је 29. септембра 1991. у Беденику код Нове Раче дигнувши у ваздух војно складиште и себе да би спријечио непријатеља да дође до оружја.

Мајор Тепић је 19. новембра 1991. године постхумно одликован "за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом њиховог напада на касарну ЈНА у Бјеловару" и проглашен народним херојем Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана