Bečka konferencija šansa za obnovu puteva, aerodroma, luka

Srna
Bečka konferencija šansa za obnovu puteva, aerodroma, luka

Sarajevo - Na samitu Zapadnog Balkana u Beču, 27. avgusta, biće predstavljeno projekti izgradnje nove i sanacije postojeće infrastrukture u BiH, koji su svrstani u prioritetne u okviru proširenja evropske transportne mreže za region.

BiH od ove godine može aplicirati za fondove iz prvih 100 miliona evra iz IPA dva fondova zajedno sa povoljnim kreditima iz evropskih finansijskih institucija, navode iz Ministarstva komunikacija i transporta.

U osnovni paket, koji će pratiti i finansirati EU, ušlo je pet projekata, a prioritet je Koridor "Pet ce", prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

Slijede modernizacija i proširenje Međunarodnog aerodroma u Sarajevu i rehabilitacija plovnog puta rijeke Save sa proširenjem kapaciteta luke u Brčkom.

Ministar komunikacija i transporta BiH Slavko Matanović rekao je da se Aerodrom Sarajevo nalazi na takozvanoj osnovnoj saobraćajnoj mreži u BiH, uz Koridor "Pet ce" - put i prugu, put Sarajevo - Lašva - Banjaluka, te luke Brčko i Šamac.

"To su elementi osnovne infrastrukture koja bi trebalo da ima prioritet u finansiranju i izgradnji", kaže Matanović.

EU se obavezala da će dati tehničku i stručnu pomoć za pripremu prioritetnih projekata u okviru proširenja evropske transportne mreže za zapadni Balkan, te da će za realizaciju obezbijediti oko milijardu evra, dok bi drugi investitori trebalo da obezbijede dodatnih 10 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana