Бећировић предлаже да осуђени за ратне злочине не могу бити бирани

Срна
Бећировић предлаже да осуђени за ратне злочине не могу бити бирани

Сарајево - Пред посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у сриједу, 31. маја, наћи ће се Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ, у којем предлагач Денис Бећировић предлаже да ниједно лице осуђено за ратне злочине пред Хашким судом и судовима у БиХ и другим земљама не може бити кандидат, нити имати било коју именовану, изборну ни другу јавну функцију на територији БиХ.

Дневним редом сједнице предвиђено је да у другом читању буде размотрен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи којим се Управној инспекцији омогућава да, уз непосредни, може вршити и посредни инспекцијски надзор увидом у документацију за више од 2 200 невладиних организација уписаних у Регистар Министарства правде БиХ, што захтијева знатно мање времена и процес надзора чини ефикаснијим.


Измјенама и допунама овог закона, чији је предлагач Савјет министара БиХ, обезбјеђује се системска примјена Закона о државној служби у институцијама БиХ, те се на три мјесеца ограничава технички мандат и именовање вршилаца дужности, уз могућност продужења за још три мјесеца само у нарочито оправданим случајевима.

У другом читању ће бити разматран Приједлога закона о допуни Закона о управи, чији је предлагач посланик СББ-а Дамир Арнаут.

Арнаут предлаже да се органи управе који не поступе по захтјеву Парламентарне скупштине БиХ, укључујући одговоре на питања посланика и делегата, новчано казне од 150 до 500 КМ.

Пред посланицима ће се наћи и дописи шест институција БиХ чије је пословање оцијењено ревизорским "мишљењем с резервом" и "мишљењем с резервом, уз истицање предмета".

На дневном реду је и извјештаја о раду и пословању БХРТ-а за 2016. годину и давање сагласности за ратификацију Споразума о статусу и функционисању Међународне комисије за нестала лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана