Бећировић: Ницијатива за обезбјеђивање равноправности Срба у пет кантона

Срна
Бећировић: Ницијатива за обезбјеђивање равноправности Срба у пет кантона

Сарајево - Посланик СДП-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић упутио је у парламентарну процедуру иницијативу за обезбјеђивање уставне равноправности Срба те равноправности језика српског и бошњачког народа, те латинице и ћирилице у пет кантона у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

„Иницијатива је у складу са Пословником упућена према Колегијуму Представничког дома, који треба то да упути у комисијску фазу, а након добијања мишљења комисије то мора доћи на дневни ред овог дома“, рекао је Бећировић Срни.

Према његовим ријечима, текст иницијативе је врло прецизан и принципијелан.

„Не можемо калкулисати када је у питању уставна равноправност народа, језика и писама у БиХ. Недопустиво је да такву ситуацију имамо у појединим кантонима и ово је прилика да те ствари јасно прецизирамо, али и маркирамо оне који крше Устав БиХ и Европску конвенцију о људским правима и слободама“, додао је Бећировић.

У упућеној иницијативи Бећировић тражи да Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ позове надлежне органе Херцеговачко-неретванског кантона, Ливањског, Средњобосанског, Западно-херцеговачког и Посавског кантона да, најкасније у року од 30 дана од дана усвајања ове иницијативе у Представничком дому, измијене и допуне уставе наведених кантона с циљем обезбјеђивања уставне равноправности Срба.

Такође се тражи да се уставима кантона, гдје то до сада није учињено, прецизира и обезбиједи, како је наведено у иницијативи, уставна равноправност „босанског“ и српског језика, те латинице и ћирилице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана