Bankama obustavljen stalni pristup informacijama

Srna
Bankama obustavljen stalni pristup informacijama

Banjaluka - Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ BiH obustavila je stalni pristup informacijama sadržanim u elektronskim evidencijama ove agencije svim pravnim licima - bankama i mikrokreditnim organizacijama - sa kojima ima zaključen sporazum.

IDDEEA je postupila prema rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.


"Ovim je bez odlaganja izvršena naložena upravna mjera nadležnog inspekcijskog organa, o čemu će IDDEEA obavijestiti i Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH", saopšteno je iz IDDEEA.

Podzakonski akt kojim je pravnim licima - bankama i mikrokreditnim organizacijama - omogućen stalni pristup podacima sadržanim u evidencijama IDDEEA donio je u prethodnom periodu tadašnji direktora IDDEEA, na osnovu saglasnosti Savjeta ministara 2009. godine.

Trenutni menadžment IDDEEA će preduzeti sve neophodne formalno pravne aktivnosti i osigurati da se elektronski servisi IDDEEA koriste isključivo uz poštovanje Zakona o IDDEEA i Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH, uključujući izdavanje podataka iz elektronskih evidencija IDDEEA svim pravnim licima, navode u ovoj agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana