Banjaluka spremila odgovore za Brisel

Vedrana Kulaga
Banjaluka spremila odgovore za Brisel

Banjaluka - BiH se približava datumu do kojeg bi trebalo da pošalje odgovore na dopunska pitanja iz upitnika koji je poslala Evropska komisija, ali još niko sa sigurnošću ne može reći da li će zadatak biti urađen na vrijeme.

BiH je prije nešto više od dvije godine predala Evropskoj komisiji aplikaciju za članstvo u EU, poslije čega je stigao upitnik sa nešto više od 3.200 pitanja, na koja su odgovori poslati u februaru 2018. godine.

Novi paket sa više od 600 dodatnih pitanja zvanični Brisel je poslao krajem juna, a nadležnima je ostavljen rok do kraja septembra, najkasnije početka oktobra da usaglase odgovore, mahom o političkim, ekonomskim, pravosudnim te prirodnim pitanjima u BiH.

U nekim oblastima dostavljena su potpuno nova pitanja, dok su u jednom dijelu tražena dodatna pojašnjenja ranije datih odgovora na upitnik EU. Odgovori na pitanja potrebni su evropskim institucijama za izradu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a o tome su juče raspravljali i ministri u Srpskoj.

Vlada je juče usvojila informaciju o izradi odgovora RS na dodatna pitanja iz upitnika. Saglasnost je data na odgovore iz šest poglavlja, među kojima su poljoprivreda i ruralni razvoj, bezbjednost hrane, pravda, sloboda i bezbjednost te obrazovanje i kultura i ekonomski kriterijumi.

- Vlada RS je verifikovala sve odgovore na dodatna pitanja iz evropskog upitnika koja su se odnosila na institucije RS, što znači da smo svoj posao završili. Kada i ostali nivoi vlasti u BiH završe svoj dio, slijedi tehnička finalizacija odgovora. Nadamo se da će to biti u što skorije vrijeme i da ćemo odgovore na vrijeme poslati - rekao je za “Glas Srpske” ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić nakon sjednice Vlade.

Portparolka Direkcije za evropske integracije BiH Marina Kavaz-Suručić kaže da se priprema odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije odvija istom procedurom kao i u slučaju upitnika. Naglasila je da predsjedavajući i zamjenici radnih grupa u sistemu koordinacije analiziraju stvari, potražuju informacije koje nedostaju i pripremaju radne verzije odgovora BiH na dodatna pitanja.

Procedure nalažu da nakon što radne grupe okončaju svoj dio posla, slijedi verifikacija odgovora, razmatranje eventualno nefinalizovanih odgovora u forumu Komisije za evropske integracije, prevod, verifikacija prevoda, potvrda Savjeta ministara BiH i na kraju slanje odgovora Briselu.

- Nesporno je da institucije imaju iskustvo u odgovaranju, da je sistem uhodan, ali na pitanje da li će takva dinamika biti i realizovana niko ne može dati pouzdan odgovor - kazala je Kavaz-Suručić dodavši da je i ovaj put od rokova mnogo važniji sadržaj odgovora.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije u Parlamentu BiH Ognjen Tadić je podsjetio da je za BiH put ka EU jedan od strateških ciljeva te da je mandat koji ostaje iza nas trebalo da bude obilježen evropskom agendom za koju su svi dali saglasnost.

  • Ne možete biti zadovoljni brzinom realizacije te agende. Nadam se da, ipak, oni koji se u ovoj zemlji nalaze na nekoj od pozicija imaju obavezu da rade svoj posao bez obzira na to da li traje izborni proces ili ne - rekao je Tadić dodavši da Evropa traži proste odgovore na prosta pitanja.

* 15. februar 2016.

BiH predala aplikaciju za članstvo u EU

* 9. decembar 2016.

BiH dobila upitnik EU

* 28. februar 2018.

BiH dostavila odgovore na upitnik

* 20. jun 2018.

Evropska komisija poslala

set dopunskih pitanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana