Бањалука спремила одговоре за Брисел

Ведрана Кулага
Бањалука спремила одговоре за Брисел

Бањалука - БиХ се приближава датуму до којег би требало да пошаље одговоре на допунска питања из упитника који је послала Европска комисија, али још нико са сигурношћу не може рећи да ли ће задатак бити урађен на вријеме.

БиХ је прије нешто више од двије године предала Европској комисији апликацију за чланство у ЕУ, послије чега је стигао упитник са нешто више од 3.200 питања, на која су одговори послати у фебруару 2018. године.

Нови пакет са више од 600 додатних питања званични Брисел је послао крајем јуна, а надлежнима је остављен рок до краја септембра, најкасније почетка октобра да усагласе одговоре, махом о политичким, економским, правосудним те природним питањима у БиХ.

У неким областима достављена су потпуно нова питања, док су у једном дијелу тражена додатна појашњења раније датих одговора на упитник ЕУ. Одговори на питања потребни су европским институцијама за израду мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, а о томе су јуче расправљали и министри у Српској.

Влада је јуче усвојила информацију о изради одговора РС на додатна питања из упитника. Сагласност је дата на одговоре из шест поглавља, међу којима су пољопривреда и рурални развој, безбједност хране, правда, слобода и безбједност те образовање и култура и економски критеријуми.

- Влада РС је верификовала све одговоре на додатна питања из европског упитника која су се односила на институције РС, што значи да смо свој посао завршили. Када и остали нивои власти у БиХ заврше свој дио, слиједи техничка финализација одговора. Надамо се да ће то бити у што скорије вријеме и да ћемо одговоре на вријеме послати - рекао је за “Глас Српске” министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић након сједнице Владе.

Портпаролка Дирекције за европске интеграције БиХ Марина Каваз-Суручић каже да се припрема одговора на додатна питања Европске комисије одвија истом процедуром као и у случају упитника. Нагласила је да предсједавајући и замјеници радних група у систему координације анализирају ствари, потражују информације које недостају и припремају радне верзије одговора БиХ на додатна питања.

Процедуре налажу да након што радне групе окончају свој дио посла, слиједи верификација одговора, разматрање евентуално нефинализованих одговора у форуму Комисије за европске интеграције, превод, верификација превода, потврда Савјета министара БиХ и на крају слање одговора Бриселу.

- Неспорно је да институције имају искуство у одговарању, да је систем уходан, али на питање да ли ће таква динамика бити и реализована нико не може дати поуздан одговор - казала је Каваз-Суручић додавши да је и овај пут од рокова много важнији садржај одговора.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције у Парламенту БиХ Огњен Тадић је подсјетио да је за БиХ пут ка ЕУ један од стратешких циљева те да је мандат који остаје иза нас требало да буде обиљежен европском агендом за коју су сви дали сагласност.

  • Не можете бити задовољни брзином реализације те агенде. Надам се да, ипак, они који се у овој земљи налазе на некој од позиција имају обавезу да раде свој посао без обзира на то да ли траје изборни процес или не - рекао је Тадић додавши да Европа тражи просте одговоре на проста питања.

* 15. фебруар 2016.

БиХ предала апликацију за чланство у ЕУ

* 9. децембар 2016.

БиХ добила упитник ЕУ

* 28. фебруар 2018.

БиХ доставила одговоре на упитник

* 20. јун 2018.

Европска комисија послала

сет допунских питања

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана