Banjaluka šampion stečaja, Doboj likvidacije preduzeća

Marijana Miljić
Banjaluka šampion stečaja, Doboj likvidacije preduzeća

Banjaluka - Veliki broj preduzeća u RS završio je u stečaju i prošle godine, a dok je Banjaluka prednjačila po broju stečajnih postupaka, Doboj je bio šampion kada je riječ o likvidiranim firmama.

Prema podacima Poreske uprave RS, prošle godine u Srpskoj pokrenuto je 335 stečajeva i likvidacija. U stečaju, koji daje kakvu-takvu šansu za preživljavanje posrnulih preduzeća, završilo ih je 110, što je za osam manje u odnosu na prethodnu godinu. Likvidacioni postupak, odnosno gašenje, pokrenut je nad 225 poreskih obveznika i taj broj je povećan za 59 u odnosu na 2015. godinu.

- Najviše stečajnih postupaka pokrenuto je u Banjaluci - 36, a slijede Laktaši sa 14, te Prijedor, Doboj i Trebinje gdje je u 2016. godini pokrenuto po šest stečajeva. Kada je riječ o likvidacionim postupcima, najviše poreskih obveznika završilo je u likvidaciji u Doboju - čak njih 43. Slijede Banjaluka sa 33 likvidaciona postupka, Modriča sa 21, Teslić sa 19, a u Petrovu ih je bilo osam - kazali su u Poreskoj upravi RS.

Stečajni upravnik Radomir Jokić pojašnjava da jedan od razloga što je pokrenuto više likvidacija nego stečajeva leži u izmjenama Zakona o registraciji privrednih subjekata.

- Ovim zakonskim rješenjem predviđeno je da se po službenoj dužnosti pokreću likvidacioni postupci u privrednim subjektima u kojima nije izvršeno usklađivanje akata sa Zakonom o privrednim društvima. Postupci stečaja se pokreću manje ne zato što nema preduzeća u kojima su ispunjeni uslovi za stečajni postupak, već i zato što vlasnici tih firmi čekaju da njihove obaveze zastare - naveo je Jokić i dodaje da je logično da Banjaluka prednjači po broju stečajeva jer je na njenoj teritoriji skoncentrisan i najveći broj privrednih subjekata.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da su osnovni razlozi zbog kojih firme završavaju u stečaju njihova nelikvidnost i nemogućnost da izmire obaveze.

- Stečaju doprinose i preambiciozni poslovni planovi koji na kraju padaju u vodu. Veliko je pitanje zašto se niko od nadležnih ne bavi dubljom analizom toga zašto sve više preduzeća odlazi u stečaj i da na kraju pokuša da ispravi mnoge zakonske nedostatke. Briga o firmama koje dolaze u teško finansijsko stanje je i na institucijama u RS, a ne samo na njihovim vlasnicima - rekao je Pavlović ustvrdivši da privreda trenutno ima samo podršku Privredne komore RS, ali ne i nadležnih ministarstava.

Pavlović naglašava da i u ovoj godini možemo očekivati da veliki broj firmi završi u stečaju i likvidaciji, jer nadležni ne rade gotovo ništa da to spriječe.

- Ništa se bitno neće popraviti, jer nije napravljen koncept da sve uštede koje budu ostvarene u budžetu RS budu usmjerene ka realnom sektoru, za podršku biznisu i novom zapošljavanju - naveo je Pavlović.

Gradovi u kojima je pokrenuto najviše stečajnih postupaka

Banjaluka   36

Laktaši     14

Prijedor   6

Doboj          6

Trebinje     6

Gradovi u kojima je pokrenuto najviše likvidacionih postupaka

Doboj          43

Banjaluka   33

Modriča    21

Teslić        19

Petrovo     8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana