Бањалука: Сутра парастос Србима страдалим у Олуји

Срна
Бањалука: Сутра парастос Србима страдалим у Олуји

Бањалука - Служењем парастоса у бањалучком Храму Свете Тројице, давањем даће, те промоцијом нових публикација Документационо-информационог центра "Веритас", у Бањалуци ће сутра бити обиљежено 20 година од егзодуса српског народа из бивше Републике Српске Крајине /РСК/.

Служење парастоса предвиђено је за 11.00 часова, давање даће у просторијама Кола српских сестара у 12.00 часова, док је промоција нових публикација "Веритаса" заказана за 19.00 часова у Културном центру Бански двор, речено је Срни у "Веритасу", који је организатор обиљежавања.

У 11.45 часова предвиђено је полагање вијенаца на споменик погинулим Крајишницима на Пердуовом гробљу у Бањалуци.

Програм обиљежавања почиње данас у 11.00 часова одржавањем округлог стола под називом "Крајишки Срби послије ж20 олујнихж година" у Међународном прес-центру у Хотелу "Босна" у Бањалуци.

Обиљежавање се наставља у четвртак, 6. августа, у 10.00 часова служењем парастоса у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду, прислуживањем свијећа према "мосту спаса", спуштањем вијенаца у ријеку Уну у 10.45 часова, те полагањем вијенаца код споменика у Туњици.

Исти дан у Храму Светога Саве у Сводни у 11.30 часова биће служен парастос, те положени вијенци код спомен-крста.

Програм обиљежавања завршава се у петак, 7. августа, служењем парастоса и полагањем вијенаца код Спомен-крста у мјесту Бравско/Јањила код Босанског Петровца у 10.30 часова.

У "Веритасу" наводе да је за манифестације 6. августа у Новом Граду и 7. августа у мјесту Бравско/Јањила обезбијеђен превоз из Бањалуке, а полазак је са старе аутобуске станице у 8.00 часова.

У хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" 4. августа 1995. године на бившу Републику Српску Крајину протјерано је око 250.000 Срба, а око 2.000 их је погинуло и нестало у тој акцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана