Banjaluka: Osam novih sirena upozorava na opasnost

Vesna Popović
Banjaluka: Osam novih sirena upozorava na opasnost

Banjaluka - Grad kupuje osam sirena za uzbunjivanje koje bi u slučaju elementarne nepogode ili druge opasnosti trebalo da upozore stanovništvo i dvije cisterne za potrebe vatrogasaca.

U Odsjeku za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice su objasnili da nabavkom sirena žele dopuniti postojeći sistem uzbunjivanja koji pokriva manji dio grada.

Dodali su da još nije završen proces javne nabavke i da zato nisu u mogućnosti da kažu koliko bi to moglo koštati.

- Trenutno ne znamo na kojim lokacijama će biti postavljene.

Sačekaćemo da se završi javna nabavka nakon čega ćemo napraviti raspored sirena. Biće postavljene tamo gdje su najpotrebnije. Ključni faktori u odlučivanju će sigurno biti koncentracija stanovništva i njihove potrebe - rekli su u Odsjeku.

Iako su prošlogodišnje poplave pokrenule pitanje pravovremenog uzbunjivanja stanovništva u ovom odsjeku su naglasili da one neće biti namijenjene samo za upozorenje od ove elementarne nepogode već i za bilo koju drugu vrstu opasnosti.

Naveli su da mrežu za uzbunjivanje trenutno čine sirene od kojih se po jedna nalazi u samom centru grada, na Paprikovcu, u kampusu Univerziteta u Banjaluci te na vatrogasnim zgradama u Dervišima i u Hvarskoj ulici.

Prema informacijama iz ovog odsjeka u toku je i nabavka dvije vatrogasne cisterne, od 5.000 litara i od 10.000 litara.

- Ta vozila će isključivo koristiti vatrogasne jedinice a u sušnom periodu tim cisternama će se dopremati voda ugroženom stanovništvu - rekli su u Odsjeku.

U budžetu grada kroz ovaj odsjek za potrebe nabavke postrojenja i opreme za rad civilne zaštite i vatrogasne brigade planirano je 1,8 miliona KM.

Mještanin Česme Josip Fehervari smatra da postojeći broj sirena u gradu sigurno nije dovoljan.

- Za vrijeme prošlogodišnjih poplava u naselju nismo čuli nikakvo upozorenje. Znam da to ne bi spriječilo štetu koju su poplave napravile ali bi je sigurno umanjile.  Ljudi bi se osjećali sigurnije  - rekao je Fehervari.

Ćućun naslijedio Katića

Mladen Ćućun je novi šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice. Na ovu poziciju je imenovan poslije odlaska u penziju Željka Katića. Grad je 2001. godine formirao ovaj Odsjek u cilju organizacije zaštite i spašavanja i stvaranje sistema koji će obezbijediti djelovanje u vanrednim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana