Dodik: Američke sankcije nisu naštetile Srpskoj

Dodik: Američke sankcije nisu naštetile Srpskoj 19.04.2018 20:10 | Srna

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska nije imala nikakve posljedice zbog sankcija koje su mu uvele SAD, što je veoma važno, te da u prijedlozima pojedinaca da i EU učini isto ne vidi nikakvu priču.

"Daleko su ozbiljnije i EU i evropske zemlje nego što je taj prijedlog, koji nije ni originalan, ni samo njegov /Saše Toperića/", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.


Komentarišući Toperićev poziv u Kongresu SAD da podstaknu evropske partnere da ih prate u uvođenju sankcija predsjedniku Srpske, Dodik je rekao da kongresmeni mnogo bolje razumiju situaciju u BiH od "frustriranih tipova koji dolaze sa prostora BiH i pokušavaju da svoju bitnost obezbijede takvim prijedlozima".

On je dodao da je riječ o "raznim bitangama" koje se dugo vremena u BiH provlače kroz različite nevladine organizacije, koje plaća međunarodna zajednica, te da je poznato da su u vrijeme izbora u SAD radili na pružanju podrške Hilari Klinton, što ljudi iz okruženja američkog predsjednika Donalda Trampa veoma dobro znaju.

"Izgubili su pozicije koje su ranije imali kroz Bošnjački kongres koji je tamo mogao da nameće neke stvari koje su samo iz njihovog ugla važne. Supruga jednog od tih radi u najužem rukovodstvu Soroševe fondacije na nivou SAD. To je sukob koji postoji u SAD - s jedne strane Soroša i s druge strane Trampove administracije", rekao je Dodik.

Dodik: Srpska zainteresovana da "Alumina" funkcioniše

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska zainteresovana da zvornička kompanija "Alumina" bude funkcionalna, da radi i proizvodi, pravi profit i nove proizvodnje.
Dodik je rekao da Srpska razumije da je sve "u rukama suda" s obzirom da se vodi stečaj nad Fabrikom glinice "Birač".

"Imali smo različite odluke suda na različitim nivoima što je samo komplikovalo situaciju, a najvažnije je da što prije izađemo iz te situacije, iz stečaja i stavimo 'Aluminu' na sigurne noge poslovanja kao jednog od regionalnih giganata čija je proizvodnja oko 250-300 miliona KM na godišnjem nivou", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da "Alumina" nesmetano radi i da se pokazalo da se u trenutno organizaciono teškim uslovima može napraviti pozitivan ekonomski rezultat.

Upitan da li je zadovoljan radom rukovodstva "Elektroprivrede Republike Srpske", Dodik je rekao da o tome nije vođena nikakva analitička rasprava, ali da je činjenica da je u prošloj godini napravljen jedan od većih gubitaka.

On je podsjetio na politiku vlasti da poslovodstva koja prave gubitak u javnim preduzećima moraju da se suoče sa odgovornošću.

"Na tome ćemo istrajati. Vidjećemo šta je tu objektivno, šta subjektivno. Vjerujemo da je moglo da bude bolje", rekao je Dodik.

On je poručio da rukovodstva u javnim preduzećima moraju ostvarivati dobre rezultate, a da u suprotnom slučaju odgovornost za loš rezultat mogu da smanje samo ekstremne objektivne okolnosti. © Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica