Бањалуци недостаје бар још једна дворана

Синиша Котараш
Бањалуци недостаје бар још једна дворана

Бањалука - Спортски клубови у Бањалуци, нарочито рукометни, годинама муку муче са недостатком дворана за тренирање и играње утакмица, а обично је децембар мјесец када тај проблем буде актуелизован.

Тако је и ове године, јер дворана “Борик”, осим оног због чега је направљена 1974. године, служи и за многе друге манифестације, па клубови морају да се сналазе како знају и умију. Бањалучки “храм спорта” био је у 2018. години недоступан за клубове скоро два и по мјесеца, рачунајући и наредних двадесетак дана. У највећем проблему су рукометаши, који ове седмице неће обавити ниједан тренинг у “Борику”.

- Посљедњих година сусрећемо се са овим проблемом. Кулминирало је, нажалост, онда када су нам најпотребнији тренинзи. Не желим да испадне како имам нешто против запослених у “Борику”, већ као апел упућен граду да размисли о изградњи нових капацитета - истакао је директор Борца Владимир Бранковић.

У сличним проблемима налазе се и одбојкашице БЛ Волеја, које због природе спорта ипак могу да импровизују у школским салама.

- Нама највећи проблем представља накнадно отказивање термина, те презаузетост дворане због разних манифестација. Мислим да би, уз мало више воље и правилног одређивања приоритета, ти проблеми били сведени на мању мјеру - каже директор клуба Душко Овука.

Попут рукометаша и одбојкашица, ни у ОКК Борац нису задовољни тренутним стањем.

- Једноставно, немамо довољно термина и морамо да се сналазимо. Нама је проблем и то што утакмице играмо углавном недјељом, што је за нас веома неатрактиван термин. Коначним пуштањем у рад дворане “Шопинг центар” и, можда, реновирањем дворане у Лазареву, добило би се много више и простора и термина - сматра први оперативац бањалучких кошаркаша Тибор Флоријан.

Наравно, свјесни су у СД “Борик” свих ових проблема, али кажу како имају врло мало могућности да нешто промијене.

- У “Борику” и “Обилићеву” су термини у цјелости испуњени и нашим услугама се тренутно служе 54 корисника у разним спортовима. Са друге стране, град Бањалука као оснивач и власник дворане по својим критеријумима регулише ко, како и колико може да користи наше капацитете. Наравно, ми водимо рачуна да првокатегорисани клубови добију боље термине - тврди директор ЈУ СЦ “Борик” Манојла Зрнић.

Он је појаснио да највећи дио од многобројних манифестација, сајмова и концерата дворана мора да испоштује, јер град Бањалука и Република Српска имају годишњи програм манифестација од јавног интереса.

- У свему томе треба пронаћи начин и могућност да обезбиједимо додатне приходе. Концерти, сајмови и културна дешавања би годишње требало да нам донесу 460.000 марака, што је, у оваквим условим, заиста тешко - закључио је Зрнић.

Шопинг центар

Корисници услуга СД “Борик” много очекују од дворане “Шопинг центар”, чије реновирање ће ускоро бити завршено. Међутим, ту није крај компликацијама, јер је оборен тендер за набавку опреме, па ће спортисти на улазак у дворану још причекати.

- Како постоји Закон о јавним набавкама на који нико не може да утиче, та жалба у вези са избором добављача опреме мора бити спроведена. А она зауставља све радове док се не ријеши и требаће најмање два мјесеца. Можда и раније, ако град буде сагласан, али само за спортове који не користе голове, кошеве и одбојкашке мреже - нагласио је Зрнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана