Бањалучанин преминуо од убода стршљена

nezavisne.com
Бањалучанин преминуо од убода стршљена

Бањалука - Четрдесетдвогодишњи Бањалучанин подлегао је јуче од посљедица убода стршљена, потврђено је “Независним”.

Трагедија се догодила, нешто након 14 часова, на плажи Лендрин млин.

“Независне” незванично сазнају да су љекари Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука уложили велике напоре да спасу живот тог мушкарца.

“Сат времена је покушавана реанимација, али није уродила плодом. Он је био алергичан на убод стршљена”, каже саговорник “Независних”.

Шта да радите ако вас убоде неки инсект?

Ево шта треба да урадите уколико вас убоде неки инсект.

Стршљен

Да почнемо од најгорег, како многи погрешно мисле. Наиме, ове “зујалице” величине пет центиметара, имају мање токсичан убод од уједа пчеле или осе. Такође, стршљенови нису агресивни према човјеку, сем у случају када им је угрожено легло.

Убод је болнији од уједа осе зато што се у отрову стршљена налази већи удио неуротрансмитера ацетилхолин, супстанце која изазива осјећај печења. Такође, жаока овог инсекта је дебља и дужа, па продире у осјетљивије слојеве коже. Међутим, да би нас стршљем усмртио, потребно да је да нас боцне њих 500! Или да смо алергични.

Уколико вам се деси да вас убоде стршљен, покушајте да извадите жаоуку пинцетом, а затим на мјесто убода ставите хладну облогу, а потом неку антихистаминик крему. Ако бол не јењава, а мјесто убода нагло отиче, мијења боју, потражите помоћ љекара. Уколико у кућној апотеци имате ињекцију адреналина за алергичне особе, употријебите је ако особа коју је убо стршљен показује знаке анафилактичког шока: гушење, отежано дисање, убрзан пулс, вртоглавица, несвјестица.

Оса, пчела

Уколико нисте алергични на убоде ових инсеката, довољно је само да мјесто убода третирате хладним обологама, антихистаминима, али и “лијековима” народне медицине: натрљајте мјесто убода бијелим луком, или раствором (пола-пола) сирћета и воде.

Ако сте алергични, или се бојите да јесте, потражите помоћ љекара.

Комарац

У овом случају је боље реаговати превентивно. Не зато што су комарци смртно опасни за људе, већ су досадни! Нанесите на кожу неко куповно хемијско средство које одбија комарце, али су добра заштита и етерично уље лаванде или босиљка. Кажу да помаже и ако се наједете бијелог лука, али онда ће сви бјежати од вас, не само комарци.

Када вас боцне, немојте да се чешете, јер ћете раскрварити мјесто убода, а инфекција може бити много гора од тога да мало истрпите свраб. Нанесите на мјесто убода неку куповну крему против свраба, а пробајте и ово: натапкајте хладно млијеко или мало банане. Кажу да ради.

Крпељ

Најбоља заштита од крпеља је ако се прије одласка у природу намажете неким етеричним уљем с јаким мирисом. Након повратка кући обавезно прегледајте цијело тијело, од главе до пете. Ако уочите малу црну тачку - то је то. Не кидајте га, већ ако сте у могућности идите до љекара - зашто да ризикујете да извадите само дио крпеља?

Ако вас уједе паук и мјесто убода отекне, обавезно треба нанијети неку кортикостероидну крему или маст, ставити хладан облог или препарате који садрже ментол, па се јавити љекару ради утврђивања даље терапије, уколико је мјесто убода промијенило боју или видно отекло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана