Бан Ки Мун ће дјеловати у складу са Резолуцијом 1244

Срна
Бан Ки Мун ће дјеловати у складу са Резолуцијом 1244

Београд - Генерални секретар УН Бан Ки Мун наставиће да дјелује у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН, а питање чланства у Унеску рјешава Генерална конференција те организације, изјавила је Ери Канеко из прес службе генералног секретара УН.

Канеко је потврдила да је Бан Ки Мун примио писмо министра спољних послова Србије Ивице Дачића поводом намјере самопроглашеног Косова да постане члан Унеска, преносе београдски медији.

Дачић је навео у писму упућеном генералном секретару УН да је за Србију неприхватљиво да самопроглашено Косово постане члан Унеска, јер се оно не може сматрати државом.

"Косово као територија, сходно важећој и обавезујућој резолуцији Савета безбедности УН 1244 донесеној 1999. године, под управом је УН, у ком контексту се не може сматрати државом као субјектом међународног права, не може се самим тим квалификовати ни за пријем у Унеско", истакао је Дачић у писму.

Он је подсјетио да је на Косову и Метохији нападнуто 236 цркава, манастира и других објеката у власништву Српске православне цркве, као културно-историјски споменици, од којих 61 има статус споменика културе, а 18 су од изузетног значаја за државу Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана