Balkanskom rutom u EU stiže 65 tona heroina godišnje

Svjetlana Tadić
Balkanskom rutom u EU stiže 65 tona heroina godišnje

Banjaluka - Balkanskom rutom godišnje se ka centralnim i zapadnim zemljama Evrope prokrijumčari od 60 do 65 tona heroina vrijednog stotine miliona evra, a u BiH i Crnoj Gori se, u odnosu na ostale zemlje, izvrši najmanje zapljena.

U izvještaju Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih nacija (UNODC) navodi se da je balkanska ruta ključna karika u transportu heroina iz Avganistana do Evrope.

- Tokom 2012. godine tu je zaplijenjena približno jedna trećina svih pošiljki heroina čija je krajnja destinacija bila zapadnoevropsko tržište - navodi se i izvještaju.

Turska je zaplijenila najveće količine heroina, 13,2 tone, a zemlje EU uspjele su da presijeku na desetine kanala i zaplijene još pet tona heroina, dok je u svim zemljama jugoistočne Evrope zaplijenjeno manje od jedne tone, što je najmanja količina u posljednjih deset godina.

- BiH pripada grupi zemalja kroz koje se proteže takozvana zapadna krijumčarska grana koja zahvata dvije glavne osovine. Prva osovina se kreće kroz Albaniju, dok se druga pruža sjevernije, kroz Srbiju i Hrvatsku. Za razliku od ostalih grana, krijumčari ovdje moraju izaći iz EU, iz Bugarske i Grčke, te u kasnijoj fazi opet ući u EU - navedeno je u izvještaju.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana