Балканском рутом у ЕУ стиже 65 тона хероина годишње

Свјетлана Тадић
Балканском рутом у ЕУ стиже 65 тона хероина годишње

Бањалука - Балканском рутом годишње се ка централним и западним земљама Европе прокријумчари од 60 до 65 тона хероина вриједног стотине милиона евра, а у БиХ и Црној Гори се, у односу на остале земље, изврши најмање запљена.

У извјештају Канцеларије за дрогу и криминал Уједињених нација (UNODC) наводи се да је балканска рута кључна карика у транспорту хероина из Авганистана до Европе.

- Током 2012. године ту је заплијењена приближно једна трећина свих пошиљки хероина чија је крајња дестинација била западноевропско тржиште - наводи се и извјештају.

Турска је заплијенила највеће количине хероина, 13,2 тоне, а земље ЕУ успјеле су да пресијеку на десетине канала и заплијене још пет тона хероина, док је у свим земљама југоисточне Европе заплијењено мање од једне тоне, што је најмања количина у посљедњих десет година.

- БиХ припада групи земаља кроз које се протеже такозвана западна кријумчарска грана која захвата двије главне осовине. Прва осовина се креће кроз Албанију, док се друга пружа сјеверније, кроз Србију и Хрватску. За разлику од осталих грана, кријумчари овдје морају изаћи из ЕУ, из Бугарске и Грчке, те у каснијој фази опет ући у ЕУ - наведено је у извјештају.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана