Balkanski barometar pokazao: Političari evrofanatici, građani veliki skeptici

 Balkanski barometar pokazao: Političari evrofanatici, građani veliki skeptici 08.02.2018 12:11 | Željka Domazet

Banjaluka, Sarajevo - Stanovnici BiH i Srbije najmanji su evrofanatici u regionu i tek trećina ih smatra da je članstvo u Evropskoj uniji dobra stvar.

Dok zvaničnici EU i zemalja koje pretenduju na ulazak u evropsku porodicu ističu pomake u tom procesu, raspoloženje stanovnika prema rezultatima istraživanja "Balkanski barometar" koje sprovodi Savjet za regionalnu saradnju nepromijenjeni su već dvije godine.

BiH je predala aplikaciju za članstvo u EU poslije čega joj je upućen upitnik Evropske komisije kao ključni korak za dobijanje statusa kandidata, što je u političkim krugovima čija je proevropske orijentacije probudilo optimizam. Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni krajem prošle godine, pokazuju međutim da samo 31 odsto stanovnika BiH smatra da je članstvo u EU dobra stvar, dok ostali smatraju da je to loše ili su neporedijeljeni. To je čak i lošija situacija nego godinu ranije kada je dva odsto više ispitanih ulazak u EU ocijenilo kao dobru stvar.

Prema posljednjem istraživanju 33 odsto stanovnika vjeruje da BiH nikada neće ući u EU, a isti procenat bio je i u 2016. godini. Zanimljivo je da najviše ispitanika u BiH korist od članstva u EU vidi u ekonomskom prosperitetu i mogućnosti za putovanje, dok je tek na trećem mjestu mogućnost zapošljavanja i studiranja.

Najveći evrofanatici u regionu su stanovnici Albanije i samoproglašenog Kosova, gdje više od trećine ljudi vjeruje u ulazak u EU do 2025. godine, a skoro svi smatraju da je to dobra stvar posebno zbog mogućnosti zapošljavanja i studiranja.

Evropska komisija je prije dva dana usvojila Strategiju za zapadni Balkan u kojoj je data podrška zemljama tog regiona na putu ka EU, ali i jasno naglašeno da njeni članovi neće postati dok ne ispune sve zadatke.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da odluka EU o nemiješanju u proces odlučivanja zemalja predstavlja novu dimenziju podrške.

- Donošenje odluka biće isključivo na državama i državnim zajednicama. RS ostaje privržena evropskom putu - istakao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić ocijenio je da je donošenje Strategije za zapadni Balkan izuzetno značajno, ali da će ulazak BiH u EU zavisiti isključivo od domaćih političara.

- Donošenje ove strategije je odlučujuće i nakon ovoga više neće nikad biti pitanje da li će zemlje zapadnog Balkana postati članice EU. Definitivno je da hoće, pitanje je samo kada - smatra Ivanić.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić ubijeđen je takođe da će BiH postati članica EU.

- Nepovratan je proces postavljanja BiH na tračnice koje vode ka Briselu. Evropska perspektiva BiH je zagarantovana, a od nas zavisi da li ćemo sustići susjede. Možemo ih sustići ako naredni mandat Savjeta ministara i entitetskih vlada budu skoncentrisani na realizaciju zadataka koji su važniji od neproduktivne retorike - kaže Zvizdić i dodaje da će BiH ovog mjeseca predati odgovore na upitnik prilikom posjete predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera Sarajevu.

Uzorak

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.000 punoljetnih osoba od čega je 57 odsto iz FBiH, 40,5 odsto iz RS i 1,9 odsto iz Brčko distrikta. Najviše ispitanika je u rasponu između 45 i 64 godina, srednjeg obrazovanja i prosječnog socijalnog statusa.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica