Балканци надиграли Европљане, погледајте утакмицу (VIDEO)

Приредила: Ведрана Кулага
Балканци надиграли Европљане, погледајте утакмицу (VIDEO)

Беч - Фудбалери земаља које претендују да буду чланице Европске уније побиједили су на гостовању у Бечу "европску" екипу и то резултатом 4:2, а током свих 90 минута на терену је вођена жестока борба за сваку лопту.

Фудбалска утакмица одиграна је у сриједу увече у оквиру Самита земаља западног Балкана.

Дрес екипе Будућност-ЕУ носили су министри иностраних послова БиХ, Црне Горе, Македоније, Албаније и Косова - Игор Црнадак, Игор Лукшић, Никола Груевски, Дитмир Бушати и Хашим Тачи, а част да брани гол Балкана имао је српски министар рударства и енергетике Александар Антић. Број 10, који су носили највећи мајстори фудбала попут Марадоне, Пелеа и Пиксија, на терену бечке "Аустрије" имао је прилику да обуче генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Горан Свилановић. За ову екипу играли су и косовски министар европских интеграција и привреде Беким Чолаку и министар за економски развој, трговину и предузетништво Албаније Арбен Ахметај. Иако најављени, нису наступили предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић, ни премијер Албаније Еди Рама.

Тим ЕУ предводили су премијер Словеније Миро Церар и шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц. Дрес су носили и министар привреде Словеније Здравко Почивалшек, генерални секретар Министарства иностраних послова Аустрије Михаел Линхарт, политички директор за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије Јан Кикерт, шеф одсјека за Балкан у Министарству иностраних послова Аустрије Јохан Сатлер и савјетник у аустријском МИП-у Николаус Лутероти. Били су ту и представници Европске комисије Мајкл Карничниг, Ерик Паке и Кјартан Бјорнсон.

Правду су дијелили европски комесар Јоханес Хан и предсједавајући ОЕБС-а и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Иако је Антић објаснио да се бавио фудбалом док је био млађи, али да никада није био у улози голмана, прилику да покаже свој квалитет имао је већ на почетку меча, када се нашао очи у очи са министром спољних послова Аустрије, који је прошао средином терена. Антић је одличном интервенцијом успио да натјера аустријског шефа дипломатије да шутира поред гола.

Да не носи џаба број 10 Свилановић је показао у одбрани када је клизећим стартом помогао Антићу и спријечио зицер тима ЕУ, што је изазвало велики аплауз публике.

Госте је у вођство повео Груевски, послије Тачијевог паса, а са тим минималним вођством отишло се на заслужену паузу. Исти тандем је недуго почетком другог полувремена повећао резултат на 2:0. Чолаку је соло продором још једном матирао ЕУ и Балканцима повећао предност на 3:0.

Терен је морао напустити Антић због повреде ручног зглоба, након што је Сатлер постигао први погодак за ЕУ и смањио резултат на 3:1. Чолаку је постигао још један погодак, чиме су "Будуће чланице" повећале вођство на 4:1. Пред сам крај Линхарт је смањио предност Балканаца на 4:2.

Снаге ЕУ биле су доста офанзивније, али су играчи са западног Балкана искористили грешке екипе ЕУ, која је пропустила неколико одличних прилика. Да је борба била жестока показало је и то да је Црнадак зарадио жути картон.

Он је након утакмице рекао да је задовољан резултатом и додао у шали да су се представници ЕУ понијели "мало балкански" с обзиром на то да су екипи Будућност-ЕУ рекли да ће играти на "терену равне површине да би накнадно, по изласку на терен, сазнали да се игра на травнатој површини".

- Ми смо показали бољу игру и заслужено смо побиједили - нагласио је Црнадак и додао да би био бољи резултат да није било "момента изненађења".

Вучић

Мада је уочи самита помињан као један од играча, српски премијер Александар Вучић није обукао дрес.

- Не играм јер не знам да играм фудбал. Да се ради о шаху, засигурно бих играо - објаснио је свој изостанак у тиму Будућност-ЕУ Вучић, који је пред сусрет на поклон добио дрес са бројем 11.

* Стријелци *

Гости - тим Будућност-ЕУ

Никола Груевски (2)

Бесим Чолаку (2)

 

Домаћи - тим ЕУ

Јохан Сатлер (1)

Михаел Линхарт (1)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана