Балканци браћа и по сумњивим тендерима

Ведрана Кулага
Балканци браћа и по сумњивим тендерима

Сарајево - Већина поступака јавних набавки у земљама западног Балкана и самопроглашеном Косову није припремљена на прави начин, због чега процеси трају предуго и послови се склапају под сумњивим околностима.

Ти налази изнесени су у збирном извјештају о јавним набавкама који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ. Ријеч је о паралелној ревизији учинка посвећеној јавним набавкама обављеној у склопу пројекта који су подржале Шведска државна канцеларија за ревизију и Европски ревизорски суд. У ревизији су учествовале ревизорске службе БиХ, Србије, Црне Горе, Албаније, Македоније и самопроглашеног Косова.

Област јавних набавки је генерално, наведено је у извјештају, подложна преварама и корупцији, а уговорни органи склони су да прибјегавају закључивању директних споразума који су мање транспарентни и мање ефикасни.

- Јавне набавке у региону западног Балкана карактеришу слабости у њиховом планирању и припреми тендера и неефикасности функција мониторинга и накнадног праћења процеса. Под условом да буду спроведене на фер и транспарентан начин, јавне набавке могу представљати мотор економског развоја и запослености - наведено је у извјештају.

Ревизори су упозорили да се са више озбиљности мора ући у те поступке јер се ради о великим износима новца. Подаци за западни Балкан показују да је удио јавних набавки између осам и 11 одсто у бруто домаћем производу и да достижу 7,3 милијарде евра годишње.

Вриједност набавки на нивоу институција БиХ у протекле три године, без ентитета и локалног нивоа, износила је више од 220 милиона евра, а горући проблем је неблаговременост поступака.

- Чак 89 одсто набавки није завршено у складу са планираним роком. Већина анализираних поступака је покренута у посљедњем кварталу па их је практично немогуће завршити до краја буџетске године. Парламент БиХ треба да размотри могућност повећања одговорности менаџмента у случајевима дугогодишњег неуспјелог спровођења набавки које су често и велике вриједности и од значаја за БиХ - наведено је у дијелу извјештаја посвећеног БиХ.

За Србију је анализирана ефикасност и економичност примјене преговорачког поступка без објаве позива за достављање понуда. У том поступку је у години издвојено 105 милиона евра, а фаворизовањем одређеног понуђача наручиоци не обезбјеђују конкуренцију која је предуслов за поштивање принципа закона о јавним набавкама.

У Црној Гори је анализирана набавка медицинске опреме која је показала да су неке набавке двоструко премашиле вриједност идентичних ствари на свјетском тржишту.

Македонија има проблем са недостатком кадра и набавком на локалном нивоу, док је у Албанији примјетна претјерана употреба преговарачког поступка и честе промјене закона о јавним набавкама.

На подручју самопроглашеног Косова евидентно је кашњење и прекомјерни трошкови код грађевинских уговора јер је разлика између планираног и датума завршетка послова у неким случајевима била и по неколико година.

У Канцеларији за ревизију институција БиХ нагласили су да је збирни извјештај највећи пројекат те врсте који је икада реализован у региону и да представља скуп закључака из шест паралелних ревизија.

- Главни налази указују на најважније недостатке - припрема и планирање и мониторинг и накнадно праћење. Процес планирања своди се на испуњавање форме, без процјене и прелиминарног истраживања тржишта - казали су у Канцеларији за ревизију институција БиХ.

Технички секретар Удружења грађана "Тендер" Игор Вукајловић  сагласан је са наводима из извјештаја који се тичу БиХ, уз опаску да је стање у области јавних набавки веома лоше.

- Корупција је веома присутна у процесу набавки, па чак некада набавка није планирана због потребе већ како би могао бити покраден новац - рекао је Вукајловић, који сматра да у БиХ мора заживјети систем да казна стигне све оне који се огријеше о закон о јавним набавкама.

Циљеви

У Канцеларији за ревизију институција БиХ кажу да је сврха извјештаја да додатно олакша размјену знања и искустава. Осим тога, један од циљева је и унапређење прекограничне сарадње, која је од великог значаја у процесу интеграција у ЕУ.

Кључни проблеми

БиХ

* Неблаговременост поступака - 89 одсто није завршено у року

Србија

* Примјена преговорачког поступка без објављивања позива за достављање понуда

Црна Гора

* Слабости приликом планирања набавки медицинске опреме које узрокују веће издатке од реалних

Македонија

* Недостатак кадра и поступака води ка мање ефикасним набавкама на локалном нивоу

Албанија

* Претјерана употреба преговарачког поступка и честе промјене закона о јавним набавкама

* Самопроглашено Косово

* Кашњења и прекомјерни трошкови код грађевинских уговора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана