Bakirova »republika« bez entiteta

Srna, Avaz.ba
Bakirova »republika« bez entiteta

Sarajevo - Šesti Kongres SDA, na kojem je naglašeno da će se ova stranka zalagati za novi ustav BiH koji bi definisao "Republiku BiH", sa tri nivoa vlasti, završen je jutros u Sarajevu izborom organa stranke.

Novoizabrani potpredsjednik stranke Šefik Džaferović rekao je da će se SDA zalagati za novi ustav, koji bi definisao "Republiku BiH", sa tri nivoa vlasti, od čega bi regionalni nivo vlasti činilo pet ili više multietničkih regija, a lokalni bi činile opštine i gradove.

"Pitanje ustavnih promjena je pitanje o kojem treba raspravljati u BiH i razlika između našeg prijedloga i nekih drugih stranaka je u tome što mi predlažemo nešto što je dozvoljeno Dejtonskim sporazumom", mišljenja je Džaferović, koji je izrazio očekivanje da to svi u BiH podrže.

Novoizabrani predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da će SDA zalagati da Srebrenica dobije "specijalni status". "Ostvarićemo saradnju sa drugim političkim strankama sa kojima je moguće postići dogovor i kojima je interes država BiH, te koji se zalažu za EU i NATO", kaže Izetbegović.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić rekao je da SDA zagovara "potpunu ustavnu reformu da bi država bila efikasnija". On je naveo da su 12 rezolucija, koje je Kongres juče usvojio, osnovni dokumenti "koji će dati jasne naznake i putokaz kadrovima SDA da ostvare politike u vlasti gdje obavljaju svoje funkcije".

"Prilikom razgovora o formiranja vlasti te dokumente smo ponudili kolegama s kojima vršimo vlasti. Trudićemo se da im objasnimo da su ovi dokumenti neophodni da bi se u BiH živjelo bolje", naglasio je Zukić.

Kongres je juče jednoglasno usvojio Programsku deklaraciju SDA i 12 rezolucija o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja, o reformi ustava i javne uprave, o politici u oblasti bezbjednosti i odbrane, Rezoluciju o reformi pravosuđa, o politici u oblasti zdravstva, obrazovanja i nauke...

Za predsjednika stranke delegati su izabrali Bakira Izetbegovića, dok će funkciju zamjenika obavljati Adil Osmanović. Izabrano je i osam potpredsjednika i tu funkciju u naredne četiri godine obavljaće Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Safet Softić, Edin Ramić i Mirsad Kukić.

Zamalo tuča zbog brojanja glasova delegata

Tokom brojanja glasova za zamjenika i potpredsjednike SDA sinoć je u Zetri došlo do incidenta. Naime, grupa od nekoliko desetina delegata predvođenih Mirsadom Kukićem, koji je bio jedan od kandidata, okružila je članove Izborne komisije.

Uzvikivali su "šta muljate", "tražićemo da se sve poništi", tvrdeći da su "glasali za jedne, a biraju se drugi". Kako su se mogli uvjeriti novinari na licu mjesta, dio delegata je tražio da se napravi posebna grupa za nadzor brojanja. Jedna od članica je izašla za govornicu i upozorila da se ne dozvoljava posmatračima da se uvjere u regularnost brojanja glasova za potpredsjednike i zamjenika.

- Ovo je neregularno, članovi komisije imaju olovke i dopisuju na listiće imena kandidata - kazao je Kukić za "Avaz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana