Бакирова »република« без ентитета

Срна, Avaz.ba
Бакирова »република« без ентитета

Сарајево - Шести Конгрес СДА, на којем је наглашено да ће се ова странка залагати за нови устав БиХ који би дефинисао "Републику БиХ", са три нивоа власти, завршен је јутрос у Сарајеву избором органа странке.

Новоизабрани потпредсједник странке Шефик Џаферовић рекао је да ће се СДА залагати за нови устав, који би дефинисао "Републику БиХ", са три нивоа власти, од чега би регионални ниво власти чинило пет или више мултиетничких регија, а локални би чиниле општине и градове.

"Питање уставних промјена је питање о којем треба расправљати у БиХ и разлика између нашег приједлога и неких других странака је у томе што ми предлажемо нешто што је дозвољено Дејтонским споразумом", мишљења је Џаферовић, који је изразио очекивање да то сви у БиХ подрже.

Новоизабрани предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је да ће СДА залагати да Сребреница добије "специјални статус". "Остварићемо сарадњу са другим политичким странкама са којима је могуће постићи договор и којима је интерес држава БиХ, те који се залажу за ЕУ и НАТО", каже Изетбеговић.

Генерални секретар СДА Амир Зукић рекао је да СДА заговара "потпуну уставну реформу да би држава била ефикаснија". Он је навео да су 12 резолуција, које је Конгрес јуче усвојио, основни документи "који ће дати јасне назнаке и путоказ кадровима СДА да остваре политике у власти гдје обављају своје функције".

"Приликом разговора о формирања власти те документе смо понудили колегама с којима вршимо власти. Трудићемо се да им објаснимо да су ови документи неопходни да би се у БиХ живјело боље", нагласио је Зукић.

Конгрес је јуче једногласно усвојио Програмску декларацију СДА и 12 резолуција о основним циљевима економске политике и политике развоја, о реформи устава и јавне управе, о политици у области безбједности и одбране, Резолуцију о реформи правосуђа, о политици у области здравства, образовања и науке...

За предсједника странке делегати су изабрали Бакира Изетбеговића, док ће функцију замјеника обављати Адил Османовић. Изабрано је и осам потпредсједника и ту функцију у наредне четири године обављаће Шефик Џаферовић, Денис Звиздић, Асим Сарајлић, Един Мушић, Шемсудин Дедић, Сафет Софтић, Един Рамић и Мирсад Кукић.

Замало туча због бројања гласова делегата

Током бројања гласова за замјеника и потпредсједнике СДА синоћ је у Зетри дошло до инцидента. Наиме, група од неколико десетина делегата предвођених Мирсадом Кукићем, који је био један од кандидата, окружила је чланове Изборне комисије.

Узвикивали су "шта муљате", "тражићемо да се све поништи", тврдећи да су "гласали за једне, а бирају се други". Како су се могли увјерити новинари на лицу мјеста, дио делегата је тражио да се направи посебна група за надзор бројања. Једна од чланица је изашла за говорницу и упозорила да се не дозвољава посматрачима да се увјере у регуларност бројања гласова за потпредсједнике и замјеника.

- Ово је нерегуларно, чланови комисије имају оловке и дописују на листиће имена кандидата - казао је Кукић за "Аваз".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана