Bakir Izetbegović nastavio da nenamjenski troši sredstva: Novac za hitne slučajeve za propagandu protiv RS

Veljko Zeljković
Bakir Izetbegović nastavio da nenamjenski troši sredstva: Novac za hitne slučajeve za propagandu protiv RS

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nastavio je sa trošenjem novca iz tekuće budžetske rezerve na projekte usmjerene za vođenje otvorene antisrpske politike.

Veljko Zeljković

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nastavio je sa trošenjem novca iz tekuće budžetske rezerve na projekte usmjerene za vođenje otvorene antisrpske politike.

Izetbegović, koji je i ranije finansirao slične kampanje, odlukom od 22. marta dao je 2.500 KM za održavanje međunarodne konferencije pod nazivom "Procesuiranje genocida u BiH". Konferencija je nedavno održana u organizaciji sarajevskog Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila upozorio je tada da su na toj konferenciji prikazana samo stradanja Bošnjaka uz pogrešnu kvalifikaciju, a da zločini nad Srbima nisu pomenuti nijednom riječju. Direktor tog centra Milorad Kojić upozorio je tom prilikom da se na taj način pokušava verifikovati genocid, prije svega kroz predstavljanje presude generalu Vojske RS Radislavu Krstiću, iako se zna kakve su sve manipulacije rađene u tom procesu i da kvalifikacija genocid ne stoji za to što se desilo u Srebrenici.

Izetbegović je samo dan kasnije, 23. marta, dao i 3.000 maraka mostarskom Udruženju "Sinovi mahale" za otvaranje Spomen-sobe agresije na Mostar, koja će, kako kažu u tom udruženju, upotpuniti Šehidsko spomen-obilježje koje su sagradili u mostarskom naselju Donja Mahala. Zanimljivo je da je ovo udruženje dobilo novac za ove aktivnosti, iako u statutu "Sinova mahale" piše da se bave promocijom sporta, zdravog života i ekologije.

Iako Zakon o finansiranju institucija BiH jasno precizira da novac iz tekuće rezerve budžeta može biti korišćen samo za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programa koji nisu uvršćeni u redovni budžet, te finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, ovo nije prvi put da Izetbegović na ovaj način troši taj novac. Iz budžetske tekuće rezerve plaćen je i odlazak članova dva bošnjačka udruženja u Hag na izricanje presude nekadašnjem komandantu Vojske RS generalu Ratku Mladiću, pogurao je projekat Dževada Jahića, autora skandaloznog "Rječnika bosanskog jezika", plaćao je i memorijale posvećene njegovom ocu Aliji, a bio je pokrovitelj i projekta "Genocid nad Bošnjacima 1992-1995". Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti iz Sarajeva, koji je stajao iza ove priče, iznio je tom prilikom falsifikovane podatke o žrtvama u proteklom ratu, a Srbija i Srbi su kolektivno optuženi za genocid.

Kojić naglašava da Izetbegović finansijski izdašno podržava bošnjačka udruženja koja na sve načine pokušavaju diskreditovati srpski narod i prikazati ga kao genocidan.

- Takva politika ne vodi nikuda. On zaboravlja da u BiH nema ni jednog zločinca, ni samo jedne žrtve. Na sve tri strane su ljudi stradali i on pred tom činjenicom žmuri. On to zna, ali koristi svoj položaj da bi u javnosti bila stvorena iskrivljena slika o dešavanjima u proteklom ratu - kaže Kojić.

Sa Kojićem je saglasna i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić, koja ističe da bošnjački član Predsjedništva BiH neprikriveno sprovodi antisrpsku politiku.

- Ironija je što za te aktivnosti koristi novac i poreskih obveznika Srpske. Predsjedništvo BiH ove godine ima na raspolaganju 360.000 maraka za vanredne i hitne situacije. Trećinom ovog novca raspolaže Izetbegović i sigurno da je pod znakom pitanja i problematičan način na koji ga troši. Nažalost, Parlament BiH ne posjeduje mehanizam kojim bi kontrolisao potrošnju ovog novca - kaže Majkićeva.

Da se pita predsjednik HSS-a Mario Karamatić, on bi Izetbegoviću dao još novca na trošenje, jer šta je god finansijski podržao to je propalo i doživjelo neuspjeh.

- Pogledajte šta je bilo sa njegovom tužbom protiv RS u vezi sa 9. januarom, tužbom protiv Srbije ili kako je završio spor sa Hrvatskom u vezi sa gradnjom pelješkog mosta - ističe Karamatić.

Sporna izdvajanja iz budžetske rezerve koje je odobrio Izetbegović

29.500 - memorijali Aliji Izetbegoviću

24.000 - projekat "Muzej genocida - genocid nad Bošnjacima 1992/1995" u okviru kojeg su Srbija i Srbi optuženi za genocid u cijeloj BiH

17.000 - rječnik Dževada Jahića u kojem Srbe naziva pogrdnim imenima

5.000 - odlazak članova dva bošnjačka udruženja u Hag na izricanje presude Ratku Mladiću

3.000 - konferencija "Procesuiranje genocida u BiH" na kojoj su iznesene netačne kvalifikacije i prikazana samo stradanja Bošnjaka

2.500 - otvaranje spomen-sobe agresije udruženju "Sinovi mahale" koje se bavi promocijom sporta i ekologije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana