Бакир Изетбеговић наставио да ненамјенски троши средства: Новац за хитне случајеве за пропаганду против РС

Вељко Зељковић
Бакир Изетбеговић наставио да ненамјенски троши средства: Новац за хитне случајеве за пропаганду против РС

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић наставио је са трошењем новца из текуће буџетске резерве на пројекте усмјерене за вођење отворене антисрпске политике.

Вељко Зељковић

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић наставио је са трошењем новца из текуће буџетске резерве на пројекте усмјерене за вођење отворене антисрпске политике.

Изетбеговић, који је и раније финансирао сличне кампање, одлуком од 22. марта дао је 2.500 КМ за одржавање међународне конференције под називом "Процесуирање геноцида у БиХ". Конференција је недавно одржана у организацији сарајевског Удружења жртава и свједока геноцида.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила упозорио је тада да су на тој конференцији приказана само страдања Бошњака уз погрешну квалификацију, а да злочини над Србима нису поменути ниједном ријечју. Директор тог центра Милорад Којић упозорио је том приликом да се на тај начин покушава верификовати геноцид, прије свега кроз представљање пресуде генералу Војске РС Радиславу Крстићу, иако се зна какве су све манипулације рађене у том процесу и да квалификација геноцид не стоји за то што се десило у Сребреници.

Изетбеговић је само дан касније, 23. марта, дао и 3.000 марака мостарском Удружењу "Синови махале" за отварање Спомен-собе агресије на Мостар, која ће, како кажу у том удружењу, употпунити Шехидско спомен-обиљежје које су саградили у мостарском насељу Доња Махала. Занимљиво је да је ово удружење добило новац за ове активности, иако у статуту "Синова махале" пише да се баве промоцијом спорта, здравог живота и екологије.

Иако Закон о финансирању институција БиХ јасно прецизира да новац из текуће резерве буџета може бити коришћен само за финансирање хитних и ванредних издатака и програма који нису увршћени у редовни буџет, те финансирање трошкова међународних спорова и арбитража, ово није први пут да Изетбеговић на овај начин троши тај новац. Из буџетске текуће резерве плаћен је и одлазак чланова два бошњачка удружења у Хаг на изрицање пресуде некадашњем команданту Војске РС генералу Ратку Младићу, погурао је пројекат Џевада Јахића, аутора скандалозног "Рјечника босанског језика", плаћао је и меморијале посвећене његовом оцу Алији, а био је покровитељ и пројекта "Геноцид над Бошњацима 1992-1995". Институт за истраживање злочина против човјечности из Сарајева, који је стајао иза ове приче, изнио је том приликом фалсификоване податке о жртвама у протеклом рату, а Србија и Срби су колективно оптужени за геноцид.

Којић наглашава да Изетбеговић финансијски издашно подржава бошњачка удружења која на све начине покушавају дискредитовати српски народ и приказати га као геноцидан.

- Таква политика не води никуда. Он заборавља да у БиХ нема ни једног злочинца, ни само једне жртве. На све три стране су људи страдали и он пред том чињеницом жмури. Он то зна, али користи свој положај да би у јавности била створена искривљена слика о дешавањима у протеклом рату - каже Којић.

Са Којићем је сагласна и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић, која истиче да бошњачки члан Предсједништва БиХ неприкривено спроводи антисрпску политику.

- Иронија је што за те активности користи новац и пореских обвезника Српске. Предсједништво БиХ ове године има на располагању 360.000 марака за ванредне и хитне ситуације. Трећином овог новца располаже Изетбеговић и сигурно да је под знаком питања и проблематичан начин на који га троши. Нажалост, Парламент БиХ не посједује механизам којим би контролисао потрошњу овог новца - каже Мајкићева.

Да се пита предсједник ХСС-а Марио Караматић, он би Изетбеговићу дао још новца на трошење, јер шта је год финансијски подржао то је пропало и доживјело неуспјех.

- Погледајте шта је било са његовом тужбом против РС у вези са 9. јануаром, тужбом против Србије или како је завршио спор са Хрватском у вези са градњом пељешког моста - истиче Караматић.

Спорна издвајања из буџетске резерве које је одобрио Изетбеговић

29.500 - меморијали Алији Изетбеговићу

24.000 - пројекат "Музеј геноцида - геноцид над Бошњацима 1992/1995" у оквиру којег су Србија и Срби оптужени за геноцид у цијелој БиХ

17.000 - рјечник Џевада Јахића у којем Србе назива погрдним именима

5.000 - одлазак чланова два бошњачка удружења у Хаг на изрицање пресуде Ратку Младићу

3.000 - конференција "Процесуирање геноцида у БиХ" на којој су изнесене нетачне квалификације и приказана само страдања Бошњака

2.500 - отварање спомен-собе агресије удружењу "Синови махале" које се бави промоцијом спорта и екологије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана