Бакир Изетбеговић: БиХ није уточиште терориста

index.hr
Бакир Изетбеговић: БиХ није уточиште терориста

Сарјево - Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је како су потпуно неосноване све тврдње којима се БиХ представља уточиштем терориста и расадником безбједносних пријетњи за Европу, истичући како су Бошњаци "гласни и конкретни" у осуди свих врста тероризма и екстремизма.

"Не постоје никакве основе ни претпоставке да се тврди, као што то неки чине, да Босна и Херцеговина представља или може представљати потенцијалну сигурносну пријетњу. У БиХ се не догађа никакав забрињавајући процес исламизације, радикализације или 'арабизације' друштва", казао је Изетбеговић у говору на форуму посвећеном европској перспективи БиХ и западног Балкана који је одржан у Сарајеву.

Изетбеговић је казао како је БиХ као чланица глобалне коалиције за борбу против терористичке Исламске државе (ИД) дала врло конкретне доприносе доказујући у пракси какву политику води.

"Бошњаци су европски народ"

"Ми смо прва држава у регији која је учешће својих држављана у страним паравојним формацијама и организацијама прогласила кривичним дјелом. Све то је резултирало тиме да у посљедњих 18 мјесеци није било забиљежених одлазака из Босне и Херцеговине на страна ратишта", казао је Изетбеговић, додајући како су се сви бошњачки политички, интелектуални и вјерски лидери јасно оградили од екстремних идеологија и осудили радикализам и тероризам у заједничкој изјави о осуди тероризма и насилног екстремизма од 4. децембра 2015.

Подсјетио је и како се Исламска заједница Босне и Херцеговине институционално супротставила појавама екстремизма и параџематима који су покушали дјеловати изван њезиних оквира и мимо њеног тумачења ислама.

Бошњаци као европски народ, поручио је Изетбеговић, никада се неће одрећи достигнутих цивилизацијских вриједности које баштине, али ни своје традиције и вјере која их је и научила толеранцији.

Другачије тврдње којима се Бошњаке оптужује за подршку радикализму попут, како је истакао, "недавних изјава европских дужносника", без икаквог основа пласирају опасне неистине о БиХ и посебно о Бошњацима - муслиманима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана