Bajatović: Konačna investiciona odluka o gasovodu “Južni tok” 9. novembra

Agencije
Bajatović: Konačna investiciona odluka o gasovodu “Južni tok” 9. novembra

Modriča - Konačna investiciona odluka o gasovodu “Južni tok” , koji će se graditi u Srbiji i Srpskoj, biće donesena 9. novembra kada će u Moskvi, najvjerovatnije, biti potpisano investiciono usaglašavanje “Srbija gasa” i ruske kompanije “Gasprom”, izjavio je generalni direktor “Srbija gas” Dušan Bajatović, prenose agencije.

Bajatović, koji je i izvršni direktor projekta “Južni tok” Srbija, istakao je sinoć u Modriči da će izgradnja gasovoda biti završena do decembra 2015. godine.

On je rekao da će u Srbiji radovi početi u decembru, dok će krak gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku prolaziti pojasom uz rijeku Savu.

Bajatović navodi da će se gasovod u prvoj fazi graditi do Banjaluke, gdje je planirana jedna gasna centralna koja bi isporučivala električnu i toplotnu energiju za potrebe ovog grada.

On je potvrdio da je Modriča interesantna prije svega zbog Rafinerije ulja, ali i mogućnosti razvijanja drugih industrijskih kapaciteta, čime bi postojala potreba za potrošnjom gasa.

Gradnja će se odvijati kroz faze, od kojih je prva gradnja gasovoda od granice Srpske i Srbije, sve do Modriče, druga od Modriče do Banjaluke, dok će u trećoj fazi trajati izgradnja manje vrijednih komercijalnih pravaca.

Kapacitet gasovoda biće dvije milijarde kubnih metara.

Srpskoj bi u prvoj fazi trebalo oko 600 miliona kubnih metara gasa, a kasnije, sa razvojem privrednih potencijala, isporuka gasa bi u periodu do 2020. godine bila do 1,2 milijarde kubnih metara.

- S obzirom na to da će se delovi tog kraka koristiti za snabdevanje nekih potrošača i u FBiH, planirana je izgradnja nešto većeg kapaciteta - do dve milijarde kubnih metara - pojasnio je Bajatović.

On je rekao da će i odvajanje gasovoda za Hrvatsku ići iz Srbije, kao što je planiran i krak gasovoda koji će kroz Srpsku ići prema FBiH, prije svega prema Sarajevu.

Prema Bajatovićevim riječima, sve aktivnosti koje provode “Srbija gas” i ruski “Gasprom”, zajedno sa preduzećem koje će biti formirano u Srpskoj, odvijaju se u punoj koordinaciji Vlada Srpske i Srbije.

- Ne očekujemo nikakve probleme u smislu administrativnih prepreka. Što se tiče hirauličkih parametara i načina na koji će projekat biti finansiran, imamo nekoliko rešenja i sva su u interesu Srpske - izjavio je Bajatović.

Đokić: “Južni tok” kroz Srpsku – projekat vijeka

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da Vlada priprema projekat izgradnje kraka “Južni tok” kroz Srpsku, čime otvara novu razvojnu šansu.

Gradnja “Južnog toka” za Đokića je “projekat vijeka”, zbog čega svi u Srpskoj moraju učiniti maksimom da on bude i završen.

Veliki projekti, odnosno mega projeti mogu se realizovati samo uz saradnju sa Srbijom. Projekat gasifikacije, odnosno gradnja kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku od velike je važnosti za cijelu Srpsku, posebno mjesta kroz koja će se graditi - rekao je Đokić sinoć u Modriči.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je 21. septembra u Sočiju memorandum o saradnji sa ruskom kompanijom “Gasprom” kojim je predviđena izgradnja kraka gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku.

Memorandumom je, između ostalog, predviđena i gasifikacija Republike Srpske i izgradnja gasnih elektrana u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana