Бајатовић: Коначна инвестициона одлука о гасоводу “Јужни ток” 9. новембра

Агенције
Бајатовић: Коначна инвестициона одлука о гасоводу “Јужни ток” 9. новембра

Модрича - Коначна инвестициона одлука о гасоводу “Јужни ток” , који ће се градити у Србији и Српској, биће донесена 9. новембра када ће у Москви, највјероватније, бити потписано инвестиционо усаглашавање “Србија гаса” и руске компаније “Гаспром”, изјавио је генерални директор “Србија гас” Душан Бајатовић, преносе агенције.

Бајатовић, који је и извршни директор пројекта “Јужни ток” Србија, истакао је синоћ у Модричи да ће изградња гасовода бити завршена до децембра 2015. године.

Он је рекао да ће у Србији радови почети у децембру, док ће крак гасовода “Јужни ток” кроз Српску пролазити појасом уз ријеку Саву.

Бајатовић наводи да ће се гасовод у првој фази градити до Бањалуке, гдје је планирана једна гасна централна која би испоручивала електричну и топлотну енергију за потребе овог града.

Он је потврдио да је Модрича интересантна прије свега због Рафинерије уља, али и могућности развијања других индустријских капацитета, чиме би постојала потреба за потрошњом гаса.

Градња ће се одвијати кроз фазе, од којих је прва градња гасовода од границе Српске и Србије, све до Модриче, друга од Модриче до Бањалуке, док ће у трећој фази трајати изградња мање вриједних комерцијалних праваца.

Капацитет гасовода биће двије милијарде кубних метара.

Српској би у првој фази требало око 600 милиона кубних метара гаса, а касније, са развојем привредних потенцијала, испорука гаса би у периоду до 2020. године била до 1,2 милијарде кубних метара.

- С обзиром на то да ће се делови тог крака користити за снабдевање неких потрошача и у ФБиХ, планирана је изградња нешто већег капацитета - до две милијарде кубних метара - појаснио је Бајатовић.

Он је рекао да ће и одвајање гасовода за Хрватску ићи из Србије, као што је планиран и крак гасовода који ће кроз Српску ићи према ФБиХ, прије свега према Сарајеву.

Према Бајатовићевим ријечима, све активности које проводе “Србија гас” и руски “Гаспром”, заједно са предузећем које ће бити формирано у Српској, одвијају се у пуној координацији Влада Српске и Србије.

- Не очекујемо никакве проблеме у смислу административних препрека. Што се тиче хирауличких параметара и начина на који ће пројекат бити финансиран, имамо неколико решења и сва су у интересу Српске - изјавио је Бајатовић.

Ђокић: “Јужни ток” кроз Српску – пројекат вијека

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Влада припрема пројекат изградње крака “Јужни ток” кроз Српску, чиме отвара нову развојну шансу.

Градња “Јужног тока” за Ђокића је “пројекат вијека”, због чега сви у Српској морају учинити максимом да он буде и завршен.

Велики пројекти, односно мега пројети могу се реализовати само уз сарадњу са Србијом. Пројекат гасификације, односно градња крака гасовода “Јужни ток” кроз Републику Српску од велике је важности за цијелу Српску, посебно мјеста кроз која ће се градити - рекао је Ђокић синоћ у Модричи.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик потписао је 21. септембра у Сочију меморандум о сарадњи са руском компанијом “Гаспром” којим је предвиђена изградња крака гасовода “Јужни ток” кроз Српску.

Меморандумом је, између осталог, предвиђена и гасификација Републике Српске и изградња гасних електрана у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана