BHRT dijele na tri kanala na tri jezika

Ž. D.
BHRT dijele na tri kanala na tri jezika

Sarajevo - U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH izrađen je prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu u BiH, prema kojem bi BHRT bio podijeljen na tri kanala iz tri centra u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.

Prema prednacrtu, BHRT bi bio podijeljen na tri nacionalno opredijeljena kanala, od kojih bi svaki emitovao program na jezicima konstitutivnih naroda i pismu konstitutivnih naroda. Predloženo je da iz studija u Sarajevu bude emitovan program na bosanskom jeziku, iz studija u Banjaluci na srpskom, a iz Mostara na hrvatskom.

Prednacrtom zakona propisani su i principi kojih se BHRT, kao javni servis, treba pridržavati prilikom proizvodnje, uređivanja i emitovanja programa iz studija.

Član Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH rekao je da nije detaljno upoznat sa dokumentom, ali da je krajnje vrijeme da se pitanje kanala na hrvatskom jeziku počne rješavati.

- Ovo je urađeno na osnovu zaključka Doma naroda i zahtjeva da budu ispoštovana prava sva tri konstitutivna naroda. Vidjećemo kako će to proći u Savjetu ministara, a mislim da se ovaj prednacrt dorađuje - rekao je Lovrinović.

IZ BHRT-a su postavili pitanje otkud novac za tri kanala kada BiH nema kapacitet da obezbijedi finansiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana