БДП и инвестиције све већи, дуг све мањи

В. З.
БДП и инвестиције све већи, дуг све мањи

Бањалука - Раст БДП-а и инвестиција те смањење укупног дуга БиХ биће настављени и у овој и наредној години, показују најновије пројекције Међународног монетарног фонда (ММФ).

У јуче објављеној студији ММФ-а “Свјетски економски изгледи” пише да ће БиХ, с обзиром на све економске показатеље, током ове године забиљежити раст БДП-а за 3,2 одсто.  Овај тренд требао се би се пренијети и у 2019. за када је прогнозиран раст БДП од 3,5 одсто. Како је појашњено, повећана домаћа потрошња највише је утицала на раст БДП-а. Када је ријеч о бруто инвестицијама, оне ће са 16,3 одсто у 2017. нарасти на 17,7 одсто БДП-а током ове године, а у ММФ-у наводе да би у 2019. години требало да износи чак 19 одсто. Скенирајући “крвну слику” БиХ ММФ је примијетио побољшање и у погледу укупног дуга који је прије двије године износио 44 одсто БДП-а, да би током ове године пао на 39,3 одсто. Процјене су да би овај тренд требало да се настави и наредне године, када ће износити 38,4 одсто. ММФ је указао и на негативне чињенице, наводећи примјер раста инфлације и незапослености. ММФ предвиђа да ће инфлација расти и ове и идуће године, а да ће раст стопе незапослености стагнирати од 2019. године.

Извршни директор Удружења економиста РС “SWOT” Саша Грабовац каже да је ММФ и овог пута изашао са веома реалним процјенама и анализама за БиХ.

- Мишљења сам једино да су пројекције раста БДП-а за наредну годину могле бити веће, с обзиром на раст индустријске производње и све већи обим инвестиција које су планиране - рекао је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана