BBC> Зашто Ердоган прави предизборни митинг баш у Сарајеву

BBC
BBC> Зашто Ердоган прави предизборни митинг баш у Сарајеву

Турски предсједник стиже у посету Босни и Херцеговини која нема само државнички карактер и изазива контроверзе.

Босну и Херцеговину чекају избори на јесен, али први и највећи предизборни скуп одржаће неко ко на њима неће учествовати.


Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган окупиће своје присталице из читаве Европе у сарајевској хали "Зетра", као дио своје кампање за нови мандат на челу Турске.

Домаћини Ердогану биће чланови Предсједништва Босне и Херцеговине који су и најавили његову посјету дипломатски је описујући као "радну".

Заправо, радиће се не само на државним питањима односа Сарајева и Анкаре - већ много више и дуже.

Полиција Кантона Сарајево потврдила је да је издала дозволу да се у "Зетри" у недјељу одржи скуп на коме ће се појавити Ердоган, а који би, према најави, трајао чак осам сати.

Очекује се да се на скупу, чију организацију преузима Унија европских турских демократа, појави и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Иако се високо котира на листи Ердоганових приоритета, Сарајево није било први избор за овај скуп пред изборе 24. јуна.

Покушај да се слични догађаји организују тамо гдје је турска дијаспора много бројнија - у Њемачкој, Аустрији или Холандији - окончани су забранама локалних власти.

"Ово је вјероватно најзападније што Ердоган може да дође, а да одржи изборни скуп земљацима са Запада", каже за ББЦ координатор програма фондације "Фридрих Нојман" у Босни и Херцеговини Аднан Хускић.

Осим овог елемента изнудице, Ердоган у Сарајеву има великог политичког партнера.

"Постоје изузетно добре личне везе између тренутног руководства Странке демократске акције (СДА), односно Бакира Изетбеговића и Реџепа Тајипа Ердогана", каже Хускић и додаје да је Босна за турског лидера важна и због историјских веза.

Како свијет гледа на Ердоганов митинг

Оне који су му забранили да политику води у њиховом дворишту, и на ову Ердоганову одлуку не гледају благонаклоно.

Ипак, Аднан Хускић сматра да то неће прерасти у неконтролисану штету за Сарајево.

"У мору негативних ствари које су у вези са Босном и Херцеговином, не знам има ли ова земља уопште кредибилитет у западним круговима да би могао бити нарушен."

Са друге стране, Хускић наводи да су економски односи Сарајева и Анкаре у извесном узлету.

Огледа се то у повећању трговинске размјене у којој БиХ све више учествује са својим извозом, турске инвестиције су нешто интензивније, а врло је активна и Турска развојна агенција.

"Остаје, ипак, чињеница да би Турска кроз економију могла да успостави боље односе и са другим, не-бошњачким дијеловима Босне и Херцеговине", наводи Хускић.

Утицај митинга на кампању у БиХ

Босну и Херцеговину очекују општи избори у октобру 2018. године, који су и даље у сијенци компликоване ситуације око изборних закона по коме ће бити спроведени.

О изборној кампањи, плакатима и митинзима, још се не размишља, мада су сви политички актери већ заузели позиције пред старт трке.

У том свијетлу, Ердоганов митинг у Сарајеву може да означи почетак и домаће изборне утакмице.

"Моменат и место у коме се све дешава говори да се овде ради о скупу који је предизборни скуп за СДА.

Та странка жели на њему да се представи као неспорни лидер у бошњачком народу, што је важно због других претендената на ту функцију", каже за ББЦ Аднан Хускић.

Јавност у Сарајеву је подијељена, а најаве контрамитинга за сада су само незваничне.

Из Бањалуке је стигла порука предсједника Републике Српске Милорада Додика који је на специфичан начин поручио да га посјета Ердогана - не интересује.

"Ето вам ваше Сарајево, па у њему оргијајте са каквим хоћете ставовима - мене то не дотиче", рекао је Додик.

У хали "Зетра" очекује се око 15 хиљада људи, од чега је само из Македоније долазак најавило двије хиљаде Ердоганових присталица.

Поруке са овог скупа, ипак, тицаће се много већег броја људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана