Азрa Башић убијала и свирепо мучила заробљене Србе

Г. М.
Азрa Башић убијала и свирепо мучила заробљене Србе

Сарајево - Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Азре Башић (57) због ратних злочина које је као припадница ХВО-а починила над жртвама српске националности на подручју Дервенте 1992. године.

Према наводима оптужнице, Башићева, коју су логораши звали "Азра два ножа" и "Крвава Азра" је ножем, на изузетно свиреп начин, убила цивила српске националности, који је лежао на поду након што је тешко претучен и злостављан.

- Она је оптужена и да је у више наврата, на свиреп начин мучила и злостављала већи број затвореника српске националности који су били затворени у Дому ЈНА у Дервенти, наносећи им тешке физичке и психичке повреде од којих и данас осјећају посљедице - истичу у Тужилаштву које ће наводе из оптужнице доказивати позивањем 32 свједока и прилагањем више од 80 доказних материјала.

Башићева је недавно из САД изручена правосуђу БиХ и од тада се налази у притвору. У Дервенти је током рата боравила као припадница формације састављене од добровољаца из Ријеке у којој је рођена и у то вријеме била је хрватска држављанка. Она је након рата напустила БиХ и емигрирала у Кентаки (САД) након чега су је заједнички лоцирали правосуђе БиХ и америчке власти. Ухапшена је и процесуирана због имиграцијске преваре, односно давања нетачних података америчким властима о учествовању у рату у БиХ. С обзиром на то да је на основу захтјева правосуђа БиХ за Башићевом расписана потјерница, власти САД спровеле су поступак њеног изручења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана