Avramović: Napisana deklaracija o srpskom narodu, predstavljanje na Sretenje

Srna
Avramović: Napisana deklaracija o srpskom narodu, predstavljanje na Sretenje

Beograd - Jedan od autora deklaracije o srpskom narodu Sima Avramović izjavio je da je ovaj dokument napisan i da će biti predstavljen na Sretenje, a predviđa da Srbija i Republika Srpska formiraju zajedničko tijelo koje će brinuti o ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, prije svega Srba u BiH.

Avramović, koji je dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, precizirao je da je u deklaraciji akcenat stavljen na njegovanje srpskog jezika i ćirilice, kulture, istorije i istorijskog nasljeđa.

"U osnovi, bavimo se pitanjem mehanizma praćenja ostvarivanja ljudskih prava i sloboda i očuvanja nacionalnog identiteta", rekao je Avramović za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, deklaracija će formalno biti aneks Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Republike Srpske koji bi bio pravno obavezujući, a ne spisak lijepih želja.

Kada je riječ o Kosmetu i unutrašnjem dijalogu, Avramović je rekao da je Kosovo i Metohija trajni problem Srbije koji neće biti lako riješen, te da "politika malih koraka" donosi ozbiljne izglede i uspjeh.

On je naveo da je jedan od njih restauracija crkvene imovine, osnaživanje enklava i manastira po modelu Svete Gore.

"Srpske svetinje na Kosmetu su, sa Svetom Gorom, Jerusalimom, Mekom i Vatikanom peto sveto mesto koje je prepoznala evropska javnost. Model zaštite podrazumeva da je imovina neprikosnovena, da se pokreću gazdinstva u okviru naših manastrskih poseda", objasnio je Avramović.

Kada je riječ o eventualnom referendumu o pitanju Kosova i Metohije, Avramović je rekao da se mora znati kako "narod diše", te podsjetio da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio svjetskim liderima da će kosovsko pitanje na kraju doći na referendum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana