Аврамовић: Написана декларација о српском народу, представљање на Сретење

Срна
Аврамовић: Написана декларација о српском народу, представљање на Сретење

Београд - Један од аутора декларације о српском народу Сима Аврамовић изјавио је да је овај документ написан и да ће бити представљен на Сретење, а предвиђа да Србија и Република Српска формирају заједничко тијело које ће бринути о остваривању основних људских права, прије свега Срба у БиХ.

Аврамовић, који је декан Правног факултета у Београду, прецизирао је да је у декларацији акценат стављен на његовање српског језика и ћирилице, културе, историје и историјског насљеђа.

"У основи, бавимо се питањем механизма праћења остваривања људских права и слобода и очувања националног идентитета", рекао је Аврамовић за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, декларација ће формално бити анекс Споразума о специјалним везама Србије и Републике Српске који би био правно обавезујући, а не списак лијепих жеља.

Када је ријеч о Космету и унутрашњем дијалогу, Аврамовић је рекао да је Косово и Метохија трајни проблем Србије који неће бити лако ријешен, те да "политика малих корака" доноси озбиљне изгледе и успјех.

Он је навео да је један од њих рестаурација црквене имовине, оснаживање енклава и манастира по моделу Свете Горе.

"Српске светиње на Космету су, са Светом Гором, Јерусалимом, Меком и Ватиканом пето свето место које је препознала европска јавност. Модел заштите подразумева да је имовина неприкосновена, да се покрећу газдинства у оквиру наших манастрских поседа", објаснио је Аврамовић.

Када је ријеч о евентуалном референдуму о питању Косова и Метохије, Аврамовић је рекао да се мора знати како "народ дише", те подсјетио да је и предсједник Србије Александар Вучић најавио свјетским лидерима да ће косовско питање на крају доћи на референдум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана