Autoput od Banjaluke do Prnjavora otvara hiljade radnih mjesta

Marijana Miljić
Autoput od Banjaluke do Prnjavora otvara hiljade radnih mjesta

Banjaluka - Početak izgradnje dionice autoputa od Banjaluke do Prnjavora u dužini od 35,3 kilometra ozvaničen je juče i trajaće tri godine, a na realizaciji ovog projekta direktno i u pratećim djelatnostima biće angažovano oko 15.000 radnika.

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je juče u selu Miloševci kod Laktaša sa ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Čubrilovićem ozvaničio početak radova na ovoj dionici autoputa, rekao je da izgradnja autoputeva pokazuje sposobnost RS da kreira i upravlja velikim projektima. On je naglasio da je za izgradnju dionice autoputa od Banjaluke do Prnjavora obezbijeđen novac od Evropske investicione banke, te da su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

- Početkom gradnje ove dionice autoputa kompletirani su radovi na autoputu Banjaluka - Doboj u dužini od 70 kilometara - kazao je Dodik i dodao da će direktno na izgradnji dionice od Banjaluke do Prnjavora biti angažovano oko 1.500 radnika, a indirektno putem prateće proizvodnje i usluga oko 15.000 ljudi u raznim branšama. On je naglasio da će gradnja autoputa od Banjaluke do Doboja značajno uticati na ekonomski razvoj Srpske.

- Nastavljamo sa realizacijom projekata. Nećemo stati na ovom što smo uradili do sada, jer projekat mreže autoputeva podrazumijeva i gradnju dionice autoputa od Doboja do Svilaja, te dalje prema Brčkom, a zatim preko Bijeljine do granice sa Srbijom - rekao je Dodik.

Čubrilović je rekao da je dionica autoputa od Banjaluke do Prnjavora određena prostornim planom još 2006. godine.

- Prilikom gradnje autoputeva u Srpskoj ima određenih kašnjenja zbog vremenskih neprilika, ali uprkos tome sve što je zacrtano se ostvaruje - rekao je Čubrilović i izrazio nadu da će izvođači radova kvalitetno, kao i do sada, uraditi svoj dio posla te da će ova dionica u planiranom roku biti puštena u saobraćaj.

Izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u "Autoputevima RS" Marko Mitrović rekao je da će na dionici od Banjaluke do Prnjavora biti izgrađeno 65 objekata.

- Jedan od najvećih objekata na autoputu je most "Vrbas", a biće izgrađen i vijadukt "Mahovljani" u dužini od 1.264 metra, koji će omogućavati prelaz autoputa preko naseljenog područja i postojećeg magistralnog puta - rekao je Mitrović.

Izvođač radova na dionici od Banjaluke do Prnjavora je konzorcijum koji čine "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja. Ugovorena vrijednost radova na ovoj dionici autoputa je 158 miliona evra. Kompletna gradnja autoputa od Banjaluke do Doboja koštaće od 370 do 380 miliona evra, a izvođač radova i na drugoj dionici od Doboja do Prnjavora je isti konzorcijum.

Pregovori

Nedeljko Čubrilović rekao je da se nastavljaju pregovori za gradnju novih dionica autoputeva u RS.

- Pregovara se sa potencijalnim investitorima i izvođačima o izgradnji dionice autoputa od Brčkog ka Bijeljini i od Banjaluke prema Prijedoru - rekao je Čubrilović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana