Аутопут и “Жељезнице РС” сарајевски таоци

Жељка Домазет
Аутопут и “Жељезнице РС” сарајевски таоци

Сарајево, Бањалука - Два пројекта у РС вриједна заједно око 98 милиона евра остају и даље под сарајевском блокадом јер Комисија за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ ни јуче, трећи пут узастопно, није успјела да одржи сједницу.

Чланови те комисије требало је да дају сагласност за ратификацију више међународних споразума и уговора милионске вриједности, међу којима су и уговори о изградњи аутопута Бањалука - Добој и кредиту Свјетске банке за реструктурирање “Жељезница РС”.

Европска инвестициона банка уговорила је са предузећем “Аутопутеви РС” додатно задужење у износу од 47 милиона евра за завршетак изградње аутопута “9. јануар” од Бањалуке до Добоја. Свјетска банка одобрила је још крајем прошле године “Жељезницама РС” кредит од 51,30 милиона евра. Новац из ових аранжмана не може бити оперативан све док споразум о кредиту не буде ратификован на нивоу институција БиХ.

Сједница Комисије за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ отказана је због недостатка кворума за рад и одлучивање. Од девет чланова на сједници се појавило само троје - Нермина Капетановић из СДА, Жељко Комшић из ДФ-а и Сенад Шепић из Независног блока. Сједници се нису одазвали Младен Босић из СДС-а, Моника Томић из ХДЗ-а БиХ, Денис Бећировић из СДП-а, Мирсад Ђонлагић из СББ-а, Садик Ахметовић из Независног блока, док Душанка Мајкић у складу са одлуком СНСД-а да његови чланови напусте све комисије већ мјесецима не учествује у њеном раду.

Тиме давање сагласности на 18 уговора и споразума, на које се чека још од краја маја када је била заказана прва неуспјешна сједница Комисије за спољне послове, остаје неизвјесно. Нови покушај одржавања сједнице Комисије за спољне послове услиједиће данас прије сједнице Представничког дома и уколико буде одржана, дневни ред Представничког дома требало би да буде допуњен тачком која се односи на давање сагласности за ратификацију споразума и уговора.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да за овакво понашање посланика, због чијег недоласка на сједнице трпе врло важни пројекти и предузећа, нема рационалног оправдања.

- Не могу ништа друго рећи осим да сам разочаран због таквог понашања. Не могу да вјерујем да се на сједници нису појавили ни посланици из РС јер се не ради ни о каквим политичким стварима него о животним питањима која су важна за сваког грађанина Српске. Оваквим понашањем се доводи у питање опстанак “Жељезница РС” и блокира реализација инфраструктурног пројекта који је веома важан за Српску - рекао је Трнинић.

Босић није желио да говори због чега није дошао на сједницу комисије, а његова страначка колегиница из Парламента БиХ Александра Пандуревић тврди да је СНСД главни кривац што Комисија за спољне послове не ради. Посланик СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да Савез за промјене као дио власти на нивоу БиХ блокира све што је значајно за РС.

- Савјет министара БиХ је са министрима Савеза за промјене блокирао 750 милиона КМ за разне пројекте важне за РС. Све пројекте који се односе на развој РС кадар Савеза за промјене блокира. Босић није био на сједници комисије иако је био у згради Парламента - рекао је Кошарац.

Шепић каже да би радник у неком предузећу због недоласка на посао трпио финансијске посљедице или добио отказ.

- Зашто посланици не долазе на сједнице, комисија то треба да пита њих, али очигледно је да је то крајња неодговорност и према Парламенту и према бирачима који су им дали глас да их заступају - рекао је Шепић.

Посланик ХДЗ-а БиХ Предраг Кожул рекао је да уговори треба да буду ратификовани и изразио очекивање да ће сједница комисије данас бити одржана.

“Пукла” и комисија за примјер

Недостатак кворума отказао је јуче и сједницу Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ иако је она до сада била једна од ријетких које с тим нису имале проблема.

- Очигледно је да близина избора утиче и на појављивање посланика на сједницама комисија - рекао је члан ове комисије из ДФ-а Дамир Бећировић.

Члан ове комисије Мирсад Исаковић из СББ-а казао је да је обавеза посланика да долазе на сједнице комисија и да би они који изостају требало да буду новчано кажњени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана