Autoput do Semberije u prvom planu zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije

Vedrana Kulaga
Autoput do Semberije u prvom planu zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije

Banjaluka - Zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije zakazana je za 28. februar u Beogradu gdje će se pred ministrima naći informacije o zajedničkim započetim i budućim projektima, a jedan od njih je i najavljena izgradnja autoputa od Beograda do Bijeljine.

U Vladi Republike Srpske potvrdili su juče “Glasu Srpske” da stručne službe aktivno rade na pripremi tačaka dnevnog reda za prvu zajedničku ovogodišnju sjednice vlada, ali i prvi susret novih ministara iz Srpske sa kolega u Beogradu.

- Zajednička sjednica vlada je prilika da se analizira dokle se došlo sa realizacijom infrastrukturnih projekata u raznim oblastima na kojima rade Republika Srpska i Srbija te da li ima nekih problema i da, ako ih i ima, vidi na koji način ih je moguće riješiti i vratiti stvari u kolosijek  kako je dogovoreno. Na sjednicama se redovno iskristališu i neke nove ideje koje je moguće sprovesti u djelo u interesu građana sa obje strane Drine - poručili su iz Vlade Srpske.   

Jedna od ključnih tema o kojima će biti riječi na sastanku u Beogradu jeste gradnja autoputa od Beograda preko Kuzmina do Bijeljine, a taj projekat je već označen kao jedan od prioriteta Vlade Srpske u narednom periodu. Zvanična potvrda da će izgradnja tog autoputa početi tokom kasnog proljeća ili ranog ljeta stigla je nedavno nakon sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a projektna dokumentacija trebalo bi da bude završena do 1. juna.

Srbija je preuzela na sebe da izgradi most preko Save, čija je vrijednost oko 100 miliona evra, a ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić je potvrdio da je povezivanje Banjaluke i Beograda u vrhu prioriteta te da je to jedna od tačaka koja je delegirana za zajedničku sjednicu.  

- Kandidovali smo pitanja koja su nam interesantna, a prioritet je priča o tom autoputu. Na vezi smo sa kolegama u Srbiji i dogovaramo detalje. Nadam se da će to biti tema i da ćemo donijeti odgovarajuće odluke, kao i u vezi sa drugim stvarima na potezu Foča-Tjentište - rekao je Trninić.

Vlada Republike Srpske dala je nedavno saglasnost i za zaključenje memoranduma o saradnji vlada Srpske i Srbije u oblasti tehnološkog razvoja i digitalizacije.

Posljednja sjednica vlada Srpske i Srbije bila je krajem avgusta u Trebinju gdje se, takođe, pričalo o zajedničkim projektima, regionalnoj saradnji i situaciji u regionu, kao i o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Srpske.

Na toj sjednici je usvojeno 16 zaključaka, a potpisani su i memorandumi i sporazumi između dvije vlade. Potpisi su stavljeni na memorandume o saradnji u oblasti energetike, međusobnom priznavanju “velikih licenci” i o razmjeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola, ali i u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Zajedničkoj sjednici prethodio je sastanak tadašnje predsjednice vlade Republike Srpske Željke Cvijanović i premijerke Srbije Ane Brnabić. Iz Trebinja je i tada, kao i poslije ranijih zajedničkih sjednica, poručeno da su odnosi između Srpske i Srbije dobri i da se to najbolje vidi iz onoga što je na terenu urađeno zajedničkim snagama.

Projekti

Ana Brnabić rekla je nakon zajedničke sjednice u Trebinju da je Srbija od 2014. investirala i na razne načine donirala 21.500.000 evra u projekte u Republici Srpskoj koje su kandidovale lokalne zajednice, a samo lani više od osam miliona evra. Ona je istakla da ovako uspješna saradnja ne bi bila moguća bez izvanrednih rezultata koje je ostvarila Vlada Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana