Auta pod ključem bez dozvole šefa

Vedrana Kulaga
Auta pod ključem bez dozvole šefa

Sarajevo - Neograničenoj upotrebi službenih vozila u institucijama BiH uskoro bi trebalo da dođe kraj nakon što su vlasti odlučile da uvaže preporuke revizije i konačno krenu sa zavođenjem reda.

Uslovi nabavke i način korišćenja službenih vozila u institucijama BiH definisani su pravilnikom koji je na snazi od početka 2015. godine, ali su revizori u posljednjoj kontroli rada institucija utvrdili da te stvari još nisu postavljene na prave temelje.

Analizirajući primjenu pravilnika, Kancelarija za reviziju institucija BiH je u izvještaju za 2015. godinu navela da prilikom donošenja podzakonskih akata koji se odnose na upotrebu vozila, telefona i reprezentacije nisu uzeti u obzir osnovni zakoni i specifičnosti svih institucija. Zaključili su da su navedeni pravilnici Savjeta ministara BiH kreirani na način da dobrim dijelom otvaraju mogućnosti za nenamjensko korišćenje novca poreskih obveznika. Formulacije pojedinih odredbi pravilnika, naveli su, nisu u dovoljnoj mjeri jasne i precizne i ostavljaju prostor za slobodno tumačenje, a time i zloupotrebe.

- Pod tim prvenstveno mislimo da nije riješen ili, bolje rečeno, prepoznat institut korišćenja službenih vozila 24 časa dnevno, odlaska i dolaska na posao službenim vozilom, korišćenja vozila u dane vikenda ili godišnjeg odmora, rješavanje statusa vozača, upotreba specijalizovanih vozila i upotreba u posebnim i vanrednim okolnostima i slučajevima - naveli su revizori.

Upozorili su i na činjenicu da su zabilježeni brojni slučajevi u praksi u kojima sve ono što decidirano nije zabranjeno ili propisano u pravilnicima biva shvaćeno kao dopušteno i uzimaju sebi za pravo da takva pitanja regulišu internim aktom ili se ponašaju komotno znajući unaprijed da takvo što nije eksplicitno zabranjeno što ne može biti prihvatljiva praksa kada je u pitanju javni sektor.

- S obzirom na to da se ovdje radi o kategorijama troškova gdje je veoma tanka nit između privatne i javne potrošnje, potrebno je pomenute pravilnike doraditi u cilju jasnijeg i preciznijeg definisanja načina i svrhe korišćenja i obezbijediti dodatnu prateću dokumentaciju kojom bi na nedvosmislen način dokazala namjenska potrošnja i transparentnost korišćenja sredstava u ove namjene - stav je revizora.

Njihova upozorenja su naišla na reakciju Ministarstva finansija i trezora BiH čiji su službenici pripremili i u Savjet ministara uputili dopune pravilnika koji se odnosi na upotrebu službenih vozila. Taj prijedlog je dobio zeleno svjetlo na sjednici Savjeta ministara održanoj u petak.

- U cilju realizovanja preporuka Kancelarije za reviziju institucija BiH u pravilnik se dodaje član koji propisuje da rukovodilac institucije posebnim aktom odobrava upotrebu službenog vozila tokom 24 časa dnevno - glasi dopuna pravilnika koja stupa na snagu nakon objave u "Službenom glasniku BiH".

Iz nevladinog sektora, ali i komisije za finansije i budžet Parlamenta BiH godinama upozoravaju da pojedinci nekontrolisano koriste službena vozila, a često i za privatne poslove. Razmjerama mogućih zloupotreba svjedoči činjenica da samo vozni park Savjeta ministara BiH ima 238 službena i specijalizovana automobila.

Za troškove korišćenja vozila godišnje iz budžeta odlazi više od 30 miliona KM.

Ukraden auto sa parkinga Savjeta ministara BiH

Službena "tojota" ukradena je u noći između subote i nedjelje sa parkinga Savjeta ministara BiH u Sarajevu. Lopov je razbio staklo na vratima automobila, a zatim probio rampu na parkingu i pobjegao.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je "Glasu Srpske" da je ukraden službeni automobila i da je u toku istraga. On je, međutim, demantovao informacije da je riječ o automobilu ministarstva na čijem je čelu.

- Vozilo je bilo parkirano sa još nekoliko automobila na službenom parkingu koje koriste sve institucije BiH. Parking je obezbjeđivao radnik gradskog komunalnog preduzeća. Automobil nije pripadao Ministarstvu bezbjednosti, već se radi o službenom vozilu institucija BiH – rekao je Mektić.

S. A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana