“Аскери” из Тешња безазлени и мирољубиви?

Вељко Зељковић
“Аскери” из Тешња безазлени и мирољубиви?

Сарајево - Агенција за истраге и заштиту БиХ не располаже сазнањима да се на подручју БиХ налазе кампови за обуку терориста, а интензивно се и активно провјеравају све информације које се могу довести у везу са радикализмом, екстремизмом и тероризмом.

Наведено је ово у информацији коју је сачинило Министарство безбједности БиХ за наредну сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а као одговор на посланичко питање и све чешће алармантне иступе појединих европарламентараца, домаћих политичара, али и хрватских званичника, који су говорили о вехабизму, радикалном исламу, али и камповима за обуку који наводно несметано функционишу на простору БиХ.

У недавном интервјуу за “Глас Српске” и Јелена Пономарјева са Московског државног универзитета за међународне односе је рекла да је БиХ већ годинама база исламских терориста.

- На подручју БиХ је активно чак 46 војних и терористичких кампова, који имају блиске везе са “Ал-Каидом” и ИС-ом - истакла је она у овом интервјуу поручујући да је крајњи циљ ових терориста стварање “балканског калифата”.

Међутим, из званичних институција са нивоа БиХ демантују ове информације наводећи како сви спроведени оперативни радови на терену указују да у БиХ не постоје било какве терористичке активности, али ни кампови за војну обуку терориста.

Како се даље наводи у овој информацији, извршене су провјере Удружења за развој физичких и позитивних особина “Аскер” из Сарајева чије су активности биле предмет медијског интересовања у региону, посебно њихово “дружење” које је било организовано на подручју општине Тешањ.   

- На основу свих прикупљених информација са терена нисмо утврдили да је ово удружење спроводило било какву војну обуку својих чланова. Нисмо пронашли елементе који би и по једном сегменту указивали на извршење неког кривичног дјела - истакнуто је из Министарства безбједности БиХ уз опаску да ни на подручју Брчко дистрикта нису примијећене неке активности које би се могле довести у везу са терористима или постојањем кампова за њихову обуку.

Према ријечима Душанке Мајкић, члана Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, у околностима у којима тренутно функционише Босна и Херцеговина тешко је направити било какву безбједносну процјену, а поготово у ситуацији док на челу Министарства безбједности сједи Драган Мектић.

  • Сви говоре о камповима за војну обуку терориста у БиХ, а он упорно тврди како они не постоје. Толико пута је устврдио како у БиХ нема радикалних исламиста, а касније се показало супротно. Он као да није свјестан да овај проблем, а од ког упорно бјежи, може кулминирати сваким даном, посебно због мигрантске кризе. Умјесто тога, он се бави руским писцима - рекла је Мајкићева.

Орићеви мали војници

На интернету се раније појавио видео-снимак на којем чланови удружења “Аскер” обучавају дјечаке у кампу. На снимку се види како вехабије дају дјечацима поуке из ислама, а на отвореном простору им се држе вјежбе идентичним војничким. Дјечаке у једном тренутку питају: “Ко смо ми”, а они одговарају: “Аскери”, што на турском значи - војници.

Један од оснивача ове групе је Насер Орић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана