Arsenal pištolja na listi imovine Mandićeve banke

Goran Maunaga
Arsenal pištolja na listi imovine Mandićeve banke

Banjaluka - Privredna banka Srpsko Sarajevo definitivno je ugašena 13 godina nakon uvođenja privremene uprave i vođenja stečajnog postupka, a među preostalom imovinom uz poslovne prostore, benzinske pumpe i akcije našlo se i 28 pištolja.

U rješenju Okružnog privrednog suda u Bijeljini o zaključenju stečajnog postupka u toj banci, čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Momčilo Mandić, navedeno je da su vještaci procijenili da imovina banke nakon sprovedenog stečajnog postupka vrijedi 5,88 miliona maraka i da se sastoji od nekretnina i pokretnih stvari. U preostaloj imovini Privredne banke je 28 pištolja kalibra 7,62 i 7,65 milimetara čija je vrijednost procijenjena na 42 i 40 KM po komadu, odnosno ukupno 1.146 maraka.

Najvrednija imovina su benzinska pumpa i terminal u Dvorovima kod Bijeljine površine 9.789 metara kvadratnih, procijenjeni na 2,04 miliona, i nekretnine u Novom Goraždu vrijedne 1,66 miliona maraka. Upravna zgrada sa restoranom površine 1.846 kvadrata procijenjena je na 943.876, a proizvodna hala sa pratećim kancelarijama i laboratorijama površine 1.160 kvadrata na 519.574. Benzinska pumpa kod Pavlović mosta procijenjena je na 607.606, a u Šepku na 819.000 maraka. Među imovinom su i benzinska pumpa u Ljeljenči, te poslovni prostori u Zvorniku, Palama, Sokocu, Trnovu, Han Pijesku, Ljubinju, Šekovićima, njiva u Donjem Žabaru i nekoliko putničkih automobila. Na spisku imovine su i akcije Fabrike žice u Ustiprači i 188.973 marke na žiro-računu.

Privredna banka putem sudova potražuje 2,14 miliona maraka od Fabrike žice iz Novog Goražda, 656.766 od "Maglića" iz Foče, 606.978 od firme "Vlačed" iz Pala, 542.932 od "Terpentina" iz Višegrada, 465.834 od "Hidrogradnje" iz Istočnog Sarajeva i 290.126 maraka od "Feroelektra" iz Istočnog Sarajeva. Tu su i potraživanja od firmi "Bjelašnica" iz Podgraba, FAP iz Rudog, "Pretis" iz Pala, "Famos" iz Korana, "Romaninka sprind" iz Sokoca, "Agroprom" iz Bileće, "Trebinje prevoza" iz Trebinja i Zemljoradničke zadruge iz Han Pijeska.

U sudskom rješenju je navedeno da su akcionari Privredne banke i stečajni upravnik Dragomir Stjepanović ovlašćeni da nakon zaključenja stečajnog postupka nastave parnične i izvršne postupke u kojima se pojavljuje banka.

Mandić se nije javljao na telefonske pozive, a ranije je najavljivao da će uz pomoć privrednika ponovo pokušati da oživi banku. Tvrdio je da je privremeni upravnik Tobi Robinson potrošila 1,4 miliona evra samo za obezbjeđenje, da mu je ukrala oko pet miliona dolara i da će tužiti nju, Agenciju za bankarstvo RS i njenog direktora Slavicu Injac, te OHR.

Mandić: Zdrava banka

Momčilo Mandić je ranije izjavio da to što je u Privrednoj banci ostalo nekretnina vrijednih gotovo šest miliona maraka pokazuje koliko je to bila zdrava banka.

- Nijedna banka u istočnom dijelu RS tada nije postojala. Stranci su je uništili samo zato što je to bila domaća - rekao je ranije Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana