Арсенал пиштоља на листи имовине Мандићеве банке

Горан Маунага
Арсенал пиштоља на листи имовине Мандићеве банке

Бањалука - Привредна банка Српско Сарајево дефинитивно је угашена 13 година након увођења привремене управе и вођења стечајног поступка, а међу преосталом имовином уз пословне просторе, бензинске пумпе и акције нашло се и 28 пиштоља.

У рјешењу Окружног привредног суда у Бијељини о закључењу стечајног поступка у тој банци, чији је власник контроверзни бизнисмен Момчило Мандић, наведено је да су вјештаци процијенили да имовина банке након спроведеног стечајног поступка вриједи 5,88 милиона марака и да се састоји од некретнина и покретних ствари. У преосталој имовини Привредне банке је 28 пиштоља калибра 7,62 и 7,65 милиметара чија је вриједност процијењена на 42 и 40 КМ по комаду, односно укупно 1.146 марака.

Највреднија имовина су бензинска пумпа и терминал у Дворовима код Бијељине површине 9.789 метара квадратних, процијењени на 2,04 милиона, и некретнине у Новом Горажду вриједне 1,66 милиона марака. Управна зграда са рестораном површине 1.846 квадрата процијењена је на 943.876, а производна хала са пратећим канцеларијама и лабораторијама површине 1.160 квадрата на 519.574. Бензинска пумпа код Павловић моста процијењена је на 607.606, а у Шепку на 819.000 марака. Међу имовином су и бензинска пумпа у Љељенчи, те пословни простори у Зворнику, Палама, Сокоцу, Трнову, Хан Пијеску, Љубињу, Шековићима, њива у Доњем Жабару и неколико путничких аутомобила. На списку имовине су и акције Фабрике жице у Устипрачи и 188.973 марке на жиро-рачуну.

Привредна банка путем судова потражује 2,14 милиона марака од Фабрике жице из Новог Горажда, 656.766 од "Маглића" из Фоче, 606.978 од фирме "Влачед" из Пала, 542.932 од "Терпентина" из Вишеграда, 465.834 од "Хидроградње" из Источног Сарајева и 290.126 марака од "Фероелектра" из Источног Сарајева. Ту су и потраживања од фирми "Бјелашница" из Подграба, ФАП из Рудог, "Претис" из Пала, "Фамос" из Корана, "Романинка спринд" из Сокоца, "Агропром" из Билеће, "Требиње превоза" из Требиња и Земљорадничке задруге из Хан Пијеска.

У судском рјешењу је наведено да су акционари Привредне банке и стечајни управник Драгомир Стјепановић овлашћени да након закључења стечајног поступка наставе парничне и извршне поступке у којима се појављује банка.

Мандић се није јављао на телефонске позиве, а раније је најављивао да ће уз помоћ привредника поново покушати да оживи банку. Тврдио је да је привремени управник Тоби Робинсон потрошила 1,4 милиона евра само за обезбјеђење, да му је украла око пет милиона долара и да ће тужити њу, Агенцију за банкарство РС и њеног директора Славицу Ињац, те OHR.

Мандић: Здрава банка

Момчило Мандић је раније изјавио да то што је у Привредној банци остало некретнина вриједних готово шест милиона марака показује колико је то била здрава банка.

- Ниједна банка у источном дијелу РС тада није постојала. Странци су је уништили само зато што је то била домаћа - рекао је раније Мандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана