Арнаутовић: Одлуку о попуни Дом народа ФБиХ сагледати са више аспеката

Срна
Арнаутовић: Одлуку о попуни Дом народа ФБиХ сагледати са више аспеката

Сарајево - Одлука о попуни Дома народа Федерације БиХ није једноставна и чланови Централне изборне комисије тај проблем сагледавају са више аспеката, рачунајући и уставне принципе и законске норме које то питање регулишу, изјавио је данас члан ЦИК-а Суад Арнаутовић.

Арнаутовић је рекао да ЦИК наставља интензивно да ради и усаглашава се како би донио одговарајуће рјешење за успостављање власти након општих избора који су одржани 7. октобра.

Он је подсјетио да Дом народа Парламентарне скупштине БиХ свој легалитет црпи из клубова у Дому народа Парламента ФБиХ и Народне скупштине Републике Српске.

Арнаутовић је истакао да је Народна скупштина Републике Српске своју обавезу завршила и изабрала пет Срба који иду у Дом народа парламента БиХ.

“Међутим, пет Бошњака и пет Хрвата који долазе из ФБиХ још нису изабрани, а разлог је што није још конституисан Дом народа Парламента ФБиХ чији клубови Бошњака и Хрвата имају одлучујућу улогу у том поступку”, рекао је Арнаутовић након сједнице ЦИК-а, на чијем дневном реду није била одлука о попуњавању федералног Дома народа.

Он је додао да је “све познато и да правила за избор 58 делегата тренутно у Изборном закону не одстоје”.

“Одлука Уставног суда је позната, она је брисала одређене одредбе у којима је било утврђено правило, односно распоред броја и етничке структуре делегата који се бирају из кантоналних скупштина у федерални Дом народа”, рекао је Арнаутовић.

Он је након данашње сједнице ЦИК-а изразио жаљење што нема саопштења о овом питању, нити обраћања предсједника ЦИК-а Бранка Петрића.

Арнаутовић је појаснио да су четири кључна принципа о којима се расправља.

“Први је принцип конститутивности народа који произилази из Устава БиХ, друго начело је принцип паритета који је прописан Уставом ФБиХ који каже да у Дому народа треба бити паритетан број конститутивних народа по 17 Срба, Бошњака и Хрвата и седам из реда осталих”, рекао је он.

Према Арнаутовићевим ријечима, треће начело територијалности подразумијева да се у сваком кантону из сваког народа бирају делегати у Дом народа.

“Четврти принцип је принцип пропорционалности, који подразумијева да се број делегата бира на основу количника који се прерачунавају у пропорционалном броју становника у сваком кантону”, навео је Арнаутовић.

Члан ЦИК-а је напоменуо да одстоје и контрадикторне законске норме, те да и сами принципи искључују један другог.

“Чланови ЦИК-а траже рјешење како би било деблокирано успостављање власти у БиХ, а никако не траже рјешење како би спровели одлуку Уставног суда БиХ јер је то задатак Парламентарне скупштине БиХ”, закључио је Арнаутовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана