Ариф Нанић, директор ИДДЕЕА: Криза с пасошима се неће поновити

Горан Маунага
Ариф Нанић, директор ИДДЕЕА: Криза с пасошима се неће поновити

Шансе да у марту потпишемо четворогодишњи уговор с новим добављачем пасошких књижица или да уговор са постојећим буде продужен за још годину су подједнаке, али која год опција буде изабрана, грађани не смију, не могу и неће остати без пасоша, рекао је у интервјуу "Гласу Српске" директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) Ариф Нанић.

 

ГЛАС: Хоће ли бити угрожено издавање пасоша уколико Канцеларија за разматрање жалби поништи и актуелни тендер за набавку пасошких књижица и да ли је у том случају поново опција продужавање уговора са садашњим добављачем фирмом "Милбауер"?

НАНИЋ: Теоретски се може десити да до марта, кад истиче једногодишњи уговор са садашњим добављачем и кад би требало да потпишемо нови са новоизабраним добављачем, због изјављивања жалбе румунске фирме "Приматехник сервис СРЛ" дођемо у ситуацију каква је била у марту ове године. Ми смо дали одговор на ту жалбу и комплетан спис доставили Канцеларији за разматрање жалби на одлучивање. Ми не размишљамо о најгорем сценерију. Идемо у правцу да ће тендерски поступак бити окончан по закону и на основу тендерске документације као што смо и планирали. Процјењујем да су могућности за једну или другу опцију подједнаке јер не могу да прејудицирам одлуку Канцеларије за разматрање жалби, али која год опција буде, грађани не смију, не могу и неће остати без пасоша.

ГЛАС: Шта значи то што је аустријска фирма "Остерреицхисцхе Стаатсдруцкереи" у септембру уложила жалбу на рјешење ИДДЕЕА којим је уважен дио њених ранијих жалбених навода, а затим ту жалбу након два часа повукла?

НАНИЋ: Не знам који је разлог за то, али то није необично, то је често у пракси. Било је сличних ситуација и у Канцеларији за разматрање жалби док сам радио у тој институцији. Жалилац је знао да повуче жалбу, не након два часа, али након дан или два.

ГЛАС: Како коментаришете тврдње да су проблеми заправо посљедица сталних покушаја штимања тендера за поједине фирме?

НАНИЋ: Пракса показује да их има. Једна међународна организација ове године изнијела је податак да је највећа корупција у области јавних набавки. Гдје год су предмети набавке велике вриједности, могућа је корупција и учестали су покушаји незаконитих радњи. У ситуацији кад тендерску документацију преузме 20 заинтересованих субјеката, међу којима су и "Транспаренси интернешнел" и чак неки интернет портали, што је закон допустио иако су од тога само њих шест професионалци у траженом послу, тешко је избјећи улагање жалби на дијелове тендерске документације.

ГЛАС: Бивши директор ИДДЕЕА ухапшен је под сумњом да је намјештао тендер за фирму "Милбауер", а годину и по послије тога "Милбауер" и даље набавља пасоше за ИДДЕЕА. Како то коментаришете?

НАНИЋ: Уговор који је закључен са тим добављачем још је важећи. Да ли је било намјештања од стране ранијег руководства, то нека истраже надлежни органи који воде поступак у том предмету.

ГЛАС: Има ли истине у тврдњама да ће ИДДЕЕА сама штампати пасоше?

НАНИЋ: Ми тежимо ка томе да ИДДЕЕА постане државна штампарија идентификационих докумената по моделу европских и држава у регији. ИДДЕЕА по закону има овлашћење да набавља идентификациона документа, да их технички обрађује и персонализује. Још нам једино недостаје фаза израде тих докумената. У наредне три-четири године требало би да буде измијењен закон о ИДДЕЕА чиме би био успостављен правни оквир за то. Ми бисмо затим набавили врхунску опрему и запослили неопходан кадар, још десетак људи, чиме би било спријечено понављање садашњих проблема, а цијена документа била би дупло нижа.

ГЛАС: Постоји ли до тада опција за превазилажење садашњих проблема?

НАНИЋ: Савјет министара БиХ је на посљедњој сједници донио одлуку о формирању радне групе за измјене и допуне Закона о јавним набавкама. Један од чланова те радне групе је и представник ИДДЕЕА који има задатак да предложи измјене тог закона тако да ИДДЕЕА, односно набавка идентификационих докумената, буде изузета од Закона о јавним набавкама или да буде прописан посебан поступак за набавку тих докумената. Тада више не би долазило да проблема у набавци пасоша нити до кризе каква је била у марту.

Сједиште у Бањалуци

ГЛАС: Зашто је недавно промијењено сједиште ИДДЕЕА у Бањалуци?

НАНИЋ: С циљем уштеде прије три мјесеца смо закључили уговор са Централном банком БиХ о закупу бивших просторија те банке на четири године без накнаде. Тако смо у буџету за тај период уштедјели око 1,4 милиона марака.

ГЛАС: Шта је са тендером за изградњу управне зграде ИДДЕЕА у Бањалуци?

НАНИЋ: Успјели смо да на три године продужимо грађевинску дозволу пошто 11. новембра истиче стара, која је вриједна 1,5 милиона и нећемо морати додатно да је плаћамо. Остаје опција за изградњу зграде у касарни у Трапистима, а друга је куповина објекта. Нама је повољније да купимо нови објекат, али би у Савјету министара требало да буде промијењена процедура јер нам је одобрен новац за изградњу објекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана