Археолози пронашли најбогатијег гусара након деценија трагања?

Глас Српске
Археолози пронашли најбогатијег гусара након деценија трагања?

Он је био најбогатији гусар у историји. Прије бродолома који га је коштао живота згрнуо је плијен који би у данашњем новцу вредео стотине милиона. Научници се надају да су напокон пронашли његове остатке.

Капетан Самуел "Црни Сам" Белами и његова посада били су на галији Вајдах (Whudah) када их је уз обалу Нове Енглеске 1717. захватила и потопила силовита олуја.


Од 140 морнара преживјела су само двојица.

Благо је завршило на морском дну.

Олупина, заједно с неколико тона драгоцијености, пронађена је 1984. у близини Кејп Кода, у америчкој савезној држави Масачусетс.

Од тада подводни археолози редовно претражују мјесто потонућа, али су на површину извукли само мањи дио блага. А сада мисле да су можда пронашли и самог капетана, пише британски Телеграф.

Белами, који је имао 28 година када се утопио, био је атипичан гусар. Увијек чист и модерно одијевен, љубазан и поштен према онима које је заробио и пљачкао. Звали су га "Робином Худом мора".

Археолози су недавно уз труп брода открили и из масе гвожђа, камена, сребра и злата извукли бедрену кост. Иако би могла припадати било којем од морнара, пронађена је тик до пиштоља за који су научници по историјским подацима сигурни да је био Беламијев, па се надају се да је и кост његова.

Стручњаци са универзитета у Њу Хејвену се надају да ће из бедрене кости успијети да извуку ДНК и упоредити је с Беламијевим рођаком у Девону, енглеској покрајини у којој је Црни Сем рођен 1689.

"Нема никакве сумње да је пиштољ уз који је пронађена кост Беламијев. Уникатан је. И зато нам се могућност да се ради и о његовој натколеници чини неодољивом", рекао је професор Тимотхи Палмбах, начелник одјељења форенизичних наука на Универзитету Њу Хејвен.

Црни Сем је био врло млад кад је с потонуо са својом посадом, али му је гусарска каријера била невјеројатно успјешна. У само годину дана заробио је 53 брода, а богатство које је притом згрнуо данас би вриједило, по процјени Форбса, 120 милиона долара.

У тренутку потонућа на Беламијевој галији биле су четири тоне злата и сребра. Професор Палмбах зна шта ће учинити ако се потврди да се стварно ради о остацима славног гусара.

"Ако је то Белами, вријеме је да га вратимо кући, у Енглеску", рекао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана