Арбутина: Општина Двор се и даље противи изградњи одлагалишта

Срна
Арбутина: Општина Двор се и даље противи изградњи одлагалишта

Двор - Начелник општине Двор Никола Арбутина изјавио је да ова локална заједница остаје код ранијег става да се противи изградњи одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у овој општини.

Арбутина је рекао Срни да је, након што је Влада Хрватске 9. новембра донијела Национални програм спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искоришћених извора и истрошеног нуклеарног горива, 13. новембра у Двору одржан састанак са сисачко-мославачким жупаном Ивом Жинићем.

“На састанку смо још једном размотрили овај документ, иако је то било познато с обзиром да је приједлог коначног рјешења сачињен 2016. године. Влада Хрватске је имала могућност да га донесе или не”, рекао је Арбутина.

Он сматра да простора за дјеловање има све до 2023. године, када је планиран почетак складиштења радиоактивног отпада.

“Разматрали смо могуће сценарије - први је да Хрватска и Словенија преузму и збрину по половину отпада из електране Кршко, други да комплетан отпад преузме Словенија и трећи да сав отпад преузме Хрватска. У сваком сценарију, ми смо против тога да одлагалиште и складиште буду у општини Двор”, рекао је Арбутина.

Он је оцијенио да је нереалан план да комплетан отпад преузме Хрватска с обзиром да је Словенија већ почела радове.

Арбутина каже да очекује да држава предузме неки корак прије него што о овој теми буде расправљао локални парламент, будући да до сада није било званичних информација државних институција након усвајања програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана