Арапски ученици призивају рат због радикалног имама

Горан Маунага
Арапски ученици призивају рат због радикалног имама

Бањалука - Бивши студенти египатско-саудијског универзитета Ал-Азхар из БиХ стали су у заштиту радикалног имама сарајевске џамије Краља Фахда Незима Халиловића Мудериса позивајући на рат и износећи као и Мудерис низ лажних података о ратном периоду у БиХ.

Мудерис, који је у неколико наврата позивао терористе да нападну РС, поручио је у посљедњој хутби о којој је писао "Глас Српске" да је обнова тужбе БиХ против Србије за агресију и геноцид строга обавеза и изнио низ лажних података о страдању Бошњака у посљедњем рату у БиХ и кроз историју. Устврдио је и да су Бошњаци у посљедњих неколико вијекова преживјели од комшија 11 агресија у којима је почињено 11 геноцида.

Хутба је наишла на осуду у РС и дијелу научне заједнице у ФБиХ чији су се представници бавили истраживањем ратних страдања, али су се на сцени појавили и његови заштитници. У саопштењу Уније алумниста Ал-Азхара из БиХ, које је потписао предсједник Хасиб Хаџић,  наведено је да су га упутили због напада медија из РС и Србије на Мудериса.

- Поручујемо медијима и земљама које стоје иза агресије или планирају и дванаесту агресију на нашу домовину и народ да је данас много већи број голобрадих младића који су спремни да бране своју домовину. Овога пута нису босоноги и празних руку, било са ахмедијама на глави или пером у руци, било којим средством, легалним и легитимним, у миру какав јесте, стаће иза свога команданта и сваког другог хероја ове земље - навели су бивши студенти тог универзитета.

Истакли су да је Мудерис, поред тога што је вјерски службеник, један од хероја одбране своје земље од агресора.

- У рату је скинуо ахмедију са главе и узео оружје у руке, а у миру наставио борбу и одбрану своје части, земље и народа, износећи истину и чињенице. Стидјели бисмо се да немамо хероја попут Мудериса и да за патријарха имамо Иринеја који и данас у Бањалуци поручује да је РС српско национално и духовно биће и да није случајно настала, већ је дјело Божије - наводе алумнисти Ал-Азхара.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић каже да је Тужилаштво БиХ требало да реагује још када је Мудерис 10. јула 2015. године, дан прије комеморације у Поточарима код Сребренице на којој је нападнут премијер Србије Александар Вучић, упутио хутбу у којој је призивао Алахово проклетство на злочинце и њихове помагаче, на лобисте против резолуције о Сребреници и излобиране.

- Тиме је додатно радикализовао људе који слиједе његове идеје и није чудо да је дошло до напада. Подршка алумниста Ал-Азхара додатни је разлог да буде испитан Мудерисов идеолошки рад. Могло би се очекивати да се огласи и Исламска заједница, али њени представници ћуте - рекао је Ћеранић.

Он је рекао да је Ал-Азхар универзитет смјештен у Каиру и да је један од његових главних финансијера Саудијска Арабија.

- Помогли су га са више од милијарду долара. Ту се школују лидери Муслиманског братства које ће САД вјероватно ставити на листу терористичких организација. То што је Мудериса подржао Алумни клуб тог универзитета само је прилог доказима о њиховом начину дјеловања и о дубљим везама Мудериса са Муслиманским братством са чијим припадницима, и уз њихов поздрав са четири прста, се фотографисао и лидер СДА и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић - каже Ћеранић.

Стипендије

Универзитет Ал-Азхар већ годинама стипендира десетине студената из БиХ. У академској 2015/16. години стипендирана су 23 студента, а одлазили су и на школовање у Каиро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана