Апелација за оцјену уставности Закона о земљишним књигама ФБиХ

Срна
Апелација за оцјену уставности Закона о земљишним књигама ФБиХ

Бањалука - Клуб посланика СНСД-а у Народној скуштини Републике Српске поднио је апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о земљишним књигама Федерације БиХ /ФБиХ/, јер су њиме онемогућени грађани у кориштењу имовине, изјавио је посланик овог клуба Бојан Видић.

"Цијенимо да поједине одредбе овог закона нису у складу са Уставом и онемогућавају грађане у даљем кориштењу имовине", рекао је Видић новинарима у Бањалуци.

Он каже да су неуставни чланови 67. и 72. Закона о земљишним књигама ФБиХ и нису усклађени са Европском конвенцијом о заштити људских права.

"Приликом формирања земљишних књига у ФБиХ, за разлику од Републике Српске, утврђивање података о власницима врши се без позивања људи који су вишегодишњи власници имовине. Оставља се рок од 30 дана за прибављање података, а да се при томе не позивају људи који имају имовину", појаснио је Видић.

Он је навео да ово може довести до великих злоупотреба и да постоје информације да се тако нешто догодило у општини Завидовићи, односно да власници нису преузимали потребне податке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана