Апел властима у БиХ: Окончати формирање Дома народа Парламента ФБиХ

Танјуг
Апел властима у БиХ: Окончати формирање Дома народа Парламента ФБиХ

Сарајево - Делегација Европске уније у БиХ, Канцеларија високог представника (ОХР) и Амбасада САД у БИХ огласили су се данас заједничким саопштењем у којем су позвали власти у БиХ да окончају процес формирања Дома народа Парламента ФБиХ, како би све институције коначно почеле да функционишу.

“Напори политичких странака треба да се фокусирају на успостављање нове власти, почевши од избора делегата у нови сазив Дома народа Федерације БиХ од стране кантоналних скупштина. Стога апелујемо на кантоналне скупштине које то још увијек нису учиниле, да испуне своје уставне обавезе и изаберу делегате без даљњег одлагања”, наводи се у саопштењу.

Из ОХР наглашавају да стари сазив Дома народа нема легитимитет да доноси било какве одлуке, а нарочито не оне које се односе на буџет, пренио је портал Клиџ.

“Поред правних питања која произлазе у вези с таквим одлукама, доношење буџета од стране Дома народа у старом сазиву представљало би и опасан преседан који би могао да се злоупотријеби за даље одлагање успоставе власти у БиХ, што је неприхватљиво”, закључује се у заједнишком саопштењу.

Како се наводи, ово саопштење је касније подржала и Амбасада Њемачке у БиХ.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана